Ciasto z masła orzechowego i czekolady Ciasto z masła orzechowego i czekolady

Ciasto z masła orzechowego i czekolady

Prosty przepis na pyszny deser z masła orzechowego i czekoladowej polewy!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 250 g roztopionego masła
  • 280 zmielonych/rozkruszonych kruchych ciastek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła orzechowego
  • Polewa:
  • 3 tabliczki czekolady (2 tabliczki gorzkiej, 1 tabliczka mlecznej)
  • 4 łyżki masła orzechowego

Sposób przygotowania

  • 1
    Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia. Następnie wymieszaj rozdrobnione, najlepiej za pomocą blendera ciastka. Powinniśmy uzyskać konsystencję tak zwanego mokrego piasku.
  • 2
    Następnie dodajemy cukier i masło orzechowe, mieszamy. Jeśli chcemy możemy użyć miksera.
  • 3
    Kwadratową formę (może być jednorazowa) o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (ułatwi to później wyciągnięcie ciasta).
  • 4
    Do przygotowanej formy wykładamy masę i dokładnie ją równamy. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie zabieramy się do przygotowania polewy.
  • Polewa:
  • 1
    Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej masło orzechowego i mieszamy tak, aby składniki dobrze się połączyły.
  • 2
    Ciasto wyciągamy z lodówki i polewamy cały wierzch polewą. Ponownie ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na około 2-3 h lub całą noc. Przed podaniem kroimy na kwadraciki.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Czekolada

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis