Wilgotna babka wielkanocna Wilgotna babka wielkanocna

Wilgotna babka wielkanocna

Zapraszam do wypróbowania pysznej cytrynowej babki wielkanocnej! Taką babkę możemy piec właściwie na okrągło, nie tylko w okresie świąt. Idealnie nadaje się do kawy czy herbaty.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag drobnego cukru
  • 25 dag margaryny
  • 4 duże jajka
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy do białości na puszystą masę z miękką margaryną i cukrem.
  • 2
    Dodajemy do masy startą skórkę z cytryny.
  • 3
    Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie za pomocą łyżki łączymy składniki.
  • 4
    Formę do babki (2l) z kominem wysmaruj margaryną lub masłem i delikatnie wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przelewamy ciasto.
  • 5
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy przez 50 min. Po upieczeniu babkę wyciągamy z piekarnika, odstawiamy, aby lekko przestygła, a następnie wyciągamy ją z foremki i polewamy lukrem.
  • LUKIER:
  • 1
    Cukier puder bardzo dokładnie ucieramy z sokiem z cytryny. Babkę lukrujemy gdy będzie już dobrze przestudzona.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Wielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis