Zapraszam do wypróbowania pysznej cytrynowej babki wielkanocnej! Taką babkę możemy piec właściwie na okrągło, nie tylko w okresie świąt. Idealnie nadaje się do kawy czy herbaty.
Średnia ocen: 0(0)
50min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
25 dag drobnego cukru
25 dag margaryny
4 duże jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Ciasto:
1
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy do białości na puszystą masę z miękką margaryną i cukrem.
2
Dodajemy do masy startą skórkę z cytryny.
3
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie za pomocą łyżki łączymy składniki.
4
Formę do babki (2l) z kominem wysmaruj margaryną lub masłem i delikatnie wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przelewamy ciasto.
5
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C i pieczemy przez 50 min. Po upieczeniu babkę wyciągamy z piekarnika, odstawiamy, aby lekko przestygła, a następnie wyciągamy ją z foremki i polewamy lukrem.
LUKIER:
1
Cukier puder bardzo dokładnie ucieramy z sokiem z cytryny. Babkę lukrujemy gdy będzie już dobrze przestudzona.
Dodaj komentarz