Ciastka wielkanocne Ciastka wielkanocne

Ciastka wielkanocne

Tak naprawdę są to ciasteczka na każdą okazję – zwłaszcza na poprawę humoru! 🙂

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

około 50 sztuk

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g trzcinowego cukru
  • 2 duże jajka
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Lukier:
  • 300 g cukru pudru (przesianego)
  • odrobina wody do cukru pudru
  • barwniki spożywcze - dowolne kolory

Sposób przygotowania

  • 1
    Płatki migdałowe zmiel, lub bardzo drobniutko posiekaj.
  • 2
    Masło ucieramy za pomocą miksera z cukrem. Dodajemy go stopniowo. Cały czas miksując dodajemy jajka i ekstrakt. Miksujemy do momentu, aż składniki się połączą.
  • 3
    W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone płatki migdałów i sól.
  • 4
    Teraz stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajeczno-maślanej i delikatnie i dokładnie mieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, aby je rozwałkować, dodaj jeszcze odrobinę mąki, jednak nie za wiele ponieważ ciasteczka będą wtedy zbyt twarde.
  • 5
    Podziel ciasto na dwie części i owiń je folią spożywczą, a następnie schowaj do zamrażalki na 30 min.
  • 6
    Piekarniki rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia.
  • 7
    Następnie na obsypany mąką blat wykładamy 1 kulkę ciasta. Druga pozostaje w zamrażalniku lub lodówce. Za pomocą wałka rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm.
  • 8
    Za pomocą foremek wycinamy przeróżne kształty. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem.
  • 9
    Gdy skończymy, zabieramy się za drugą kulkę ciasta i postępujemy identycznie. Ciasteczka pieczemy około 8-12 minut. Ciasteczka na środku mogą być blade, a po brzegach lekko brązowe - nie martwcie się, tak ma być. Z czasem też będą lekko twardnieć.
  • Lukier:
  • 1
    Cukier puder ucieramy z łyżką lub dwoma wrzącej wody. Ważne, aby wodę dodawać powoli, lukier nie może być zbyt rzadki! A przynajmniej mnie, nic bardziej nie irytuje niż ponowne przygotowywanie lukru :)
  • 2
    Dzielimy lukier do kilku miseczek i dodajemy do każdej miseczki inny kolor barwnika (barwinka dodajemy tylko odrobinkę!). Następnie dekorujemy ciasteczka według własnej kreatywności.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Wielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis