Klasyczna zupa koperkowa Thermomix Klasyczna zupa koperkowa Thermomix

Klasyczna zupa koperkowa Thermomix

Smaczna, lekka, wyjątkowo aromatyczna i bardzo prosta do przygotowania… taka właśnie jest zupa koperkowa w wersji tradycyjnej z ziemniakami i makaronem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1200 g wody
  • 1 duży pęk świeżego koperku
  • 2 marchewki (około 100 g)
  • 70 g selera
  • 1 niewielki por
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 większe ziemniaki
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 50 g śmietany 18% lub 12% tłuszczu
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 50 - 60 g makaron typu zacierka

Sposób przygotowania

  • 1
    Koper wkładamy do naczynia miksującego, rozdrabniamy 3 s/obr. 8. Następnie koperek przekładamy do miseczki.
  • 2
    Marchewki, seler, por i korzeń pietruszki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Następnie wkładamy te warzywa do naczynia miksującego i rozdrabniamy 5 s/obr. 5.
  • 3
    Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia i dodajemy masło i dusimy 5 min/120°C//obr. 1.
  • 4
    Następnie wlewamy wodę i dodajemy koncentrat buliony oraz liście laurowy, ziele angielskie i gotujemy 9 min/100°C/obr. 1.
  • 5
    Teraz wsypujemy makaron i gotujemy zgodnie z czasem, który widnieje na jego opakowaniu 100°C//obr. 1. 
  • 6
    Po tym czasie dodajemy koperek, sól, pieprz i gotujemy jeszcze przez 3 min/100°C//obr. 1.
  • 7
    Na koniec należy dodać śmietanę. Jednak zanim ją dodasz zahartuj ją mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlej do reszty - mieszamy 8 s//obr. 2.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy Dla dzieciObiadThermomix

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis