Smaczna, lekka, wyjątkowo aromatyczna i bardzo prosta do przygotowania… taka właśnie jest zupa koperkowa w wersji tradycyjnej z ziemniakami i makaronem.
Średnia ocen: 0(0)
45min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1200 g wody
1 duży pęk świeżego koperku
2 marchewki (około 100 g)
70 g selera
1 niewielki por
1 korzeń pietruszki
3 większe ziemniaki
25 g masła
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
50 g śmietany 18% lub 12% tłuszczu
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
50 - 60 g makaron typu zacierka
Sposób przygotowania
1
Koper wkładamy do naczynia miksującego, rozdrabniamy 3 s/obr. 8. Następnie koperek przekładamy do miseczki.
2
Marchewki, seler, por i korzeń pietruszki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Następnie wkładamy te warzywa do naczynia miksującego i rozdrabniamy 5 s/obr. 5.
3
Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia i dodajemy masło i dusimy 5 min/120°C//obr. 1.
4
Następnie wlewamy wodę i dodajemy koncentrat buliony oraz liście laurowy, ziele angielskie i gotujemy 9 min/100°C/obr. 1.
5
Teraz wsypujemy makaron i gotujemy zgodnie z czasem, który widnieje na jego opakowaniu 100°C//obr. 1.
6
Po tym czasie dodajemy koperek, sól, pieprz i gotujemy jeszcze przez 3 min/100°C//obr. 1.
7
Na koniec należy dodać śmietanę. Jednak zanim ją dodasz zahartuj ją mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlej do reszty - mieszamy 8 s//obr. 2.
Dodaj komentarz