Domowe pączki Domowe pączki

Domowe pączki

Pyszne, puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne pączki. Tradycyjny, babciny przepis!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

24

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • 1400 g mąki
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 50 g smalcu
  • 100 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml mleka
  • marmolada lub dżem

Sposób przygotowania

  • 1
    Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, ale nie gorącym. Dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy do rozpuszczenia i czekamy, aż zaczną pracować.
  • 2
    Rozpuszczamy smalec i odstawiamy do przestudzenia. Rozpuszczamy też masło i również odstawiamy do ostudzenia.
  • 3
    Jajka ubijamy z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, ubite jajka i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, tak aby było elastyczne.
  • 4
    Po chwili wyrabiania dodajemy rozpuszczony i przestudzony smalec i masło.
  • 5
    Ciasto należy skończyć wyrabiać gdy będzie samo odchodzić od ręki. Jeśli będzie za gęste dodajemy trochę mleka, jeśli za rzadkie dodaj odrobinę mąki.
  • 6
    Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
  • 7
    Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki u robimy płaskie placki. Nadziewamy je  łyżeczką dżemu lub marmolady, zalepiamy z każdej strony i formujemy w dłoniach kulkę. Postępujemy tak z całym ciastem.
  • 8
    Do szerokiem, w miarę niskie garnka wlewamy olej i mocno go rozgrzewamy. Oleju powinno być tyle, żeby pączki zanurzały się w nim minimum do połowy.
  • 9
    Smażymy pączki na małym ogniu do momentu zarumienienia jednej strony - wtedy przerzucamy je na drugą stronę.
  • 10
    Po usmażeniu wykładamy pączki na ręcznik papierowy i posypujemy je cukrem pudrem. Lub oblewamy lukrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis