Doskonała, nietypowa przystawka, która idealnie sprawdzi się jako extra przekąska na imprezie lub świątecznym stole. Robi się ją banalnie prosto i szybko, a efekt jest imponujący.
Średnia ocen: 0(0)
1h
Czas przygotowania
12
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
2 bakłażany
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
Farsz:
1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
pęczek natki pietruszki
2 łyżki octu winnego
szczypta kurkumy
1 łyżeczka nasion kolendry
sól
Sposób przygotowania
1
Bakłażany należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie kroimy je wzdłuż w cienkie plastry. Przekładamy je delikatnie do durszlaka, obsypujemy solą i pozostawiamy na około 15 min, pozbędziemy się w ten sposób nadmiaru wody.
2
Po tym czasie smażymy je kolejno na rozgrzanym oleju z obu stron. Idealnie będzie to zrobić na patelni grillowej, jeśli takiej nie posiadacie, może być oczywiście zwykła. Podpieczone bakłażany odkładamy na talerz do wystudzenia.
Farsz:
1
Chilli umyć, oczyścić z pestek i posiekać drobno. Następnie posiekać natkę pietruszki.
2
Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.
3
Zmielone orzechy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kolendrą, octem, kurkumą, chilli, solą i pietruszką.
4
Podczas mieszania dolewaj stopniowo po odrobinie wody, do momentu aż uzyskamy konsystencję łatwą do rozsmarowania.
Przygotowanie:
1
Plastry bakłażana jeden po drugim wykładamy na desce do krojenia i każdy plaster smarujemy nadzieniem. Następnie zwijamy w rulon. Gotowe.
Dodaj komentarz