Jajko po wiedeńsku to jajko na miękko w szklance z masłem. Jak przygotować jajka po wiedeńsku? Nic prostrzego, krok po kroku opisałam to poniżej. Trzeba jednak postarać się aby uszkodzić żółtek.
Średnia ocen: 5(2)
15min
Czas przygotowania
1
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
3 małe jajka
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
szczypta pieprzu
szczypta soli
Sposób przygotowania
1
W rondelku zagotuj wodę.
2
W małym słoiczku lub szklance rozbij jaja, ale tak, aby żółtka się nie rozpłynęły i włóż naczynie do rondelka z wrzącą wodą, zmniejsz ogień.
3
Wyjmij szklankę z jajkami z wrzątku w momencie ścięcia się białka i zamieszaj z masłem.
4
Tak przygotowane jajka oprósz solą, pieprze i posiekanym szczypiorkiem.
2 komentarze
Moje noworoczne śniadanko
sprawdziło się idealnie
Moje tez