Przepis na ciasto z masy makowej, które jest mocno wilgotne, przekładane masą kajmakową z dodatkiem mascarpone… czy może być coś lepszego? Jest to zdecydowanie najlepsze wilgotne ciasto z makiem z puszki. W dodatku niezwykle efektowne.
Średnia ocen: 5(2)
2h
Czas przygotowania
8 - 10 kawałków
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
Ciasto:
180 g maku mielonego
500 ml mleka
6 jaj
150 g szklanki cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa mascarpone:
200 ml śmietanki 36%
125 g serka mascarpone
200 g gotowego kajmaku (z puszki)
Wierzch ciasta:
100 g masła
50 g cukru pudru
200 g serka śmietankowego (np. philadelphia lub turek)
3 krople niebieskiego barwnika spożywczego
Sposób przygotowania
1
W garnku zagotuj mleko i wsyp mielony mak. Gotuj go przez kilkanaście minut, często mieszając. Nie można dopuścić do tego, by ziarenka przypaliły się.
Następnie mak przełóż do głębokiego talerza by ostygł. Gdy będzie przestudzony odciśnij nadmiar mleka.
2
Oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z cukrem i miksuj aż powstanie puszysta masa.
3
W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę.
4
Do ubitej z żółtek masy dodaj przestudzony mak, cukier wanilinowy. Wymieszaj masę z makiem za pomocą łyżki.
5
Następnie dodaj ubitą z białek pianę. Całość bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.
6
Przelej delikatnie masę do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C (opcja: góra-dół). Piecz ciasto około 40 min lub do tzw. suchego patyczka.
Masa mascarpone:
1
Śmietankę ubij, następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj serek mascarpone oraz gotowy kajmak.
2
Gotową masę odstaw do lodówki na około 30 min.
Wierzch ciasta:
1
Masło (temperatura pokojowa) i cukier puder ubij na gładką masę.
2
Następnie dodaj serek śmietankowy i dokładnie połącz.
3
Gotową masę podziel na pół i rozłóż do dwóch misek.
4
Do jednej miski dodaj odrobinę barwnika spożywczego i wymieszaj. Powinien wyjść piękny błękitny kolor.
5
Obie masy (jedna biała, druga niebieska) przełóż do dwóch rękawów cukierniczych. Schładzamy je w lodówce przez około 20 minut.
Wykonanie:
1
Gdy ciasto się upiecze, podziel je na 3 równe placki.
2
Przełóż je masą mascarpone.
3
Następnie wierzch i boki udekoruj jasnym kremem śmietankowym.
4
Kremem niebieskim udekoruj tort dookoła przy samym spodzie, delikatnie rozcierając ją nożem lub szpatułką.
5
Gotowy tor koniecznie należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
2 komentarze
Marta19 grudnia 2019 (12:43)
Robiłam go na urodziny mojego męża! Co prawda jest to bomba kaloryczna, ale… ta masa… co to jest za obłędny smak.
Marta19 grudnia 2019 (12:44)
i nie dodałam barwnika, tylko obsypałam wiórkami kokosowymi! wyszlo extra
2 komentarze
Robiłam go na urodziny mojego męża! Co prawda jest to bomba kaloryczna, ale… ta masa… co to jest za obłędny smak.
i nie dodałam barwnika, tylko obsypałam wiórkami kokosowymi! wyszlo extra