Aromatyczna zupa pomidorowo – pieczarkowa Aromatyczna zupa pomidorowo – pieczarkowa

Aromatyczna zupa pomidorowo – pieczarkowa

Mocno rozgrzewająca, aromatyczna i niezwykle syta zupa na bazie pomidorów i pieczarek.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 180 g pomidorów krojonych w sosie własnym
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Przyprawy:
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta tymianku
  • szczypta majeranku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Cebulę drobno posiekaj.
  • 2
    W większym garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.
  • 3
    Pieczarki pokrój w plastry, pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę.
  • 4
    Wszystkie składniki (poza natką pietruszki) wrzuć do garnka z cebulą, zalej wodą, zamieszaj i gotuj do miękkości.
  • 5
    Pod koniec gotowania sprawdź czy jeszcze nie trzeba doprawić. Gdy zupa będzie gotowa dodaj posiekaną natkę pietruszki.

3 komentarze

Krzysztof 8 listopada 2019 (14:36)

Świetna zupka, polecam.

Darka 8 listopada 2019 (14:37)

Polecam, jest pyszna, wszyscy się zachwycali!!!

Maciek 17 sierpnia 2023 (09:42)

Wyszła smaczna

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy FitHashimotoObiadPieczarkiPomidory

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis