Blok czekoladowy z masłem orzechowym i amarantusem
Dietetyczny przepis na blok czekoladowy w wersji fit z masłem orzechowym i amarantusem. Zdrowy smakołyk, który przyrządzisz bez specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest to przepis na blok czekoladowy bez mleka!
Średnia ocen: 0(0)
20min
Czas przygotowania
10 kawałków
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
50 g masła
4 łyżki miodu lub syropu klonowego
200 g masła orzechowego z jak największą zawartością orzechów
100 g ekspandowanego amarantusa
90 g czekolady mlecznej lub jeśli ktoś woli to można użyć gorzkiej
Sposób przygotowania
1
W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, następnie cały czas podgrzewając dodać miód. Gdy masło i miód się połączą, dodaj masło orzechowe (cały czas mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.) Gdy masło orzechowe się idealnie połączy z masłem i miodem dodaj posiekaną czekoladę cały czas mieszając, aż do jej rozpuszczenia.
2
Teraz dodaj ekspandowany amarantus. Ściągnij rondel z ognia i bardzo dokładnie wymieszaj amarantus z masą.
3
Formę do ciasta 20×20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (mimo, iż jest to przepis bez pieczenia, spód formy smarujemy masłem, aby papier do pieczenia nam się nie przesuwał podczas wykładania masy). Przełóż do formy masy. Następnie wyrównaj i uklep ją dobrze łyżką, tak aby wierzch był równy.
4
Formę wstawiamy do lodówki na minimum 6h (najlepiej na całą noc). Po stężeniu kroimy w kwadraty lub prostokąty.
Dodaj komentarz