Blok czekoladowy z masłem orzechowym i amarantusem Blok czekoladowy z masłem orzechowym i amarantusem

Blok czekoladowy z masłem orzechowym i amarantusem

Dietetyczny przepis na blok czekoladowy w wersji fit z masłem orzechowym i amarantusem. Zdrowy smakołyk, który przyrządzisz bez specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest to przepis na blok czekoladowy bez mleka!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10 kawałków

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 50 g masła
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 200 g masła orzechowego z jak największą zawartością orzechów
  • 100 g ekspandowanego amarantusa
  • 90 g czekolady mlecznej lub jeśli ktoś woli to można użyć gorzkiej

Sposób przygotowania

  • 1
    W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, następnie cały czas podgrzewając dodać miód. Gdy masło i miód się połączą, dodaj masło orzechowe (cały czas mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.) Gdy masło orzechowe się idealnie połączy z masłem i miodem dodaj posiekaną czekoladę cały czas mieszając, aż do jej rozpuszczenia.
  • 2
    Teraz dodaj ekspandowany amarantus. Ściągnij rondel z ognia i bardzo dokładnie wymieszaj amarantus z masą.
  • 3
    Formę do ciasta 20×20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (mimo, iż jest to przepis bez pieczenia, spód formy smarujemy masłem, aby papier do pieczenia nam się nie przesuwał podczas wykładania masy). Przełóż do formy masy. Następnie wyrównaj i uklep ją dobrze łyżką, tak aby wierzch był równy.
  • 4
    Formę wstawiamy do lodówki na minimum 6h (najlepiej na całą noc). Po stężeniu kroimy w kwadraty lub prostokąty.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery CzekoladaDla dzieciFit

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis