Cytrynowe ciasto Cytrynowe ciasto

Cytrynowe ciasto

Wilgotne ciasto cytrynowe, które zawsze wychodzi i smakuje doskonale.

Średnia ocen: 5 (4)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 320 g mąki pszennej torowej (2 szklanki)
  • 70 g łyżki skrobi ziemniaczanej (4 łyżki)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego (roztopiony i przestudzony)
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek soku z cytryny + otarta skórka

Sposób przygotowania

  • 1
    Cytrynę sparz wrzątkiem. Do miseczki zetrzyj całą skórkę z cytryny, następnie przepołów cytrynę na pół i wyciśnij z niej sok - minimum 6 łyżek soku. Wymieszaj sok ze skórką i odstaw.
  • 2
    Jajka i cukier ubij za pomocą miksera na jasną puszystą masę. Miksuj na wysokich obrotach około 7-10 minut. Pod koniec ubijania bardzo powoli i stopniowo wlewaj olej (powinien być rozpuszczony i ostudzony, nie może być gorący).
  • 3
    Następnie zmniejsz obroty miksera do niskich i dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego oraz sok i skórkę z cytryny. Po chwili wyłącz mikser.
  • 4
    Do masy jajecznej dodaj powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie sylikonową szpatułką lub drewnianą łyżką.
  • 5
    Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i obsyp wiórkami kokosowymi lub bułką tartą. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku (opcja termoobieg, środkowa półka piekarnika) przez około 50-60 minut. Po 40 minutach sprawdź długą wykałaczką czy przypadkiem ciasto już się nie upiekło, jeśli patyczek będzie suchy, oznacza, że ciasto jest już dobre.
  • 6
    Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki piekarnika pozostawiając jeszcze w nim ciasto na około 10 minut. Następnie wyciągnij ciasto z piekarnika i przełóż na kratkę do przestudzenia.
  • 7
    Ciasto można oprószyć wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem. Świetnie też będzie smakować polane domowym lukrem.

4 komentarze

Małgorzata 11 października 2019 (15:25)

zbliża się weekend 🙂 to oznacza, że przetestuję jak to ciasto wyjdzie z tego przepisu

Smaczne 12 października 2019 (11:58)

Cóż za smakołyk

Amelia 13 października 2019 (18:27)

Wypróbowane pyszne ciasto polecam

Dorota 8 listopada 2019 (14:57)

Nie wiem jak to możliwe, ale zapomniałam dodać skórkę z cytryny, dodałam sam sok i również ciasto wyszło pysznie cytrynowe 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Cytryna

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis