Biały barszcz Biały barszcz

Biały barszcz

Tradycyjny, świąteczny barszcz biały z dodatkiem wędzonego boczku i aromatycznego majeranku.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 800 ml zakwasu pszennego (domowego lub z „butelki”)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbasy
  • 80 ml śmietany
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 3 suszone grzyby
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 zmiażdżony czosnek
  • 0,5 selera

Sposób przygotowania

  • 1
    Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski. Zalej wodą, gotuj pod przykryciem 40 minut.
  • 2
    Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż.
  • 3
    Do wywaru dodaj zakwas, zagotuj, dopraw majerankiem, solą, pieprzem.
  • 4
    Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj, wlej do zupy.
  • 5
    Barszcz podawaj z jajkiem i pokrojoną kiełbasą.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy Wielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis