Frytki z warzyw podawane z dipem sezamowym Frytki z warzyw podawane z dipem sezamowym

Frytki z warzyw podawane z dipem sezamowym

Frytki z kolorowych warzyw, pieczone w piekarniku – zdrowy zamiennik tradycyjnych frytek. Podawane z dipem nabierają orientalnego smaku!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Warzywa:
  • 300 g buraków
  • 300 g pasternak
  • 450 g batatów
  • 300 g kalarepy
  • Przyprawy do warzyw:
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • około 3 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska
  • Dip:
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 g śmietany 18%

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • 2
    Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w słupki (jak frytki). Buraka i pasternak mieszamy z połową tymianku, papryki i oliwy. Doprawiamy solą i rozkładamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w przez 20 min co jakiś czas przekładając je na drugą stronę.
  • 3
    Batata i kalarepę wymieszaj z pozostałym tyminakiem, oliwą, solą i papryką. Odstaw na bok. Po 10 minutach pieczenia buraka i pasternaka dodaj do nich bata i kalarepę.
  • Dip:
  • 1
    Na suchej patelni podpraż sezam. Następnie go ostudź. Śmietanę wymieszaj z sezamem i doprawiamy sosem sojowym. Podajemy z frytkami z warzyw.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Przekąski BurakiDla dzieciKolacjaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis