Placuszki z cukinią i ricottą Placuszki z cukinią i ricottą

Placuszki z cukinią i ricottą

Domowe, delikatne placuszki z cukinii, papryki oraz cebulki. Uzupełnieniem jest delikatny ser ricotta. Takie placuszki to idealna propozycja obiadu lub kolacji dla dzieci.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 150 g serka typu ricotta
  • 1 cukinia
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 jajka (oddziel białka od żółtek)
  • 1 mała cebula
  • 4 duże łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  • 1
    Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Odsącz nadmiar soku, który puści.
  • 2
    Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę.
  • 3
    Do miski wrzuć cukinię, ricottę, paprykę, cebulę, paprykę w proszku, żółtka i bułkę tartą. Wymieszaj.
  • 4
    Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj je do masy i ponownie łyżką wymieszaj wszystko.
  • 5
    Olej rozgrzej na patelni i smaż placuszki formując je na niegrube kotleciki. Obsmażaj z obu stron, aż się zarumienią.
  • 6
    Po usmażeniu przekładamy je na papier ręcznikowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki CukiniaKolacjaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis