Domowe, delikatne placuszki z cukinii, papryki oraz cebulki. Uzupełnieniem jest delikatny ser ricotta. Takie placuszki to idealna propozycja obiadu lub kolacji dla dzieci.
Średnia ocen: 0(0)
20min
Czas przygotowania
12
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
150 g serka typu ricotta
1 cukinia
1/2 żółtej papryki
2 jajka (oddziel białka od żółtek)
1 mała cebula
4 duże łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
1
Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Odsącz nadmiar soku, który puści.
2
Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę.
3
Do miski wrzuć cukinię, ricottę, paprykę, cebulę, paprykę w proszku, żółtka i bułkę tartą. Wymieszaj.
4
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj je do masy i ponownie łyżką wymieszaj wszystko.
5
Olej rozgrzej na patelni i smaż placuszki formując je na niegrube kotleciki. Obsmażaj z obu stron, aż się zarumienią.
6
Po usmażeniu przekładamy je na papier ręcznikowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj komentarz