Przegrzebki podane na rukoli Przegrzebki podane na rukoli

Przegrzebki podane na rukoli

Przegrzebki, inaczej muszle Świętego Jakuba możemy podawać na wiele sposób, ja bardzo lubię je zaserwować na rukoli.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2 osoby

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Zaawansowany

Poziom trudności

Składniki

  • 50 gram rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 6 przegrzebków (muszli św. Jakuba)
  • 1 limonka
  • sól
  • pieprz
  • 10 gram masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  • 1
    Rukolę umyj, osusz i rozłóż na dwóch talerzach.
  • 2
    Szalotki i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
  • 3
    Przegrzebki opłukać i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, startą skórką z limonki i wyciśniętym sokiem z limonki.
  • 4
    Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Podsmażaj krótko na dużym ogniu. Dodaj pokrojoną szalotkę i czosnek.
  • 5
    Duś przegrzebki z szalotką i czosnkiem pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Przełóż przegrzebki na rukolę. Smacznego.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski Hashimoto

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis