Wegańska zupa z soczewicy i pomidorów Wegańska zupa z soczewicy i pomidorów

Wegańska zupa z soczewicy i pomidorów

Gęsta i sycąca wegańska zupa krem z soczewicy i pomidorów! Z pewnością jest to duża dawka witamin i energii na cały dzień.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1,2 l wody
  • 180 gram suchych nasion czerwonej soczewicy
  • 800 gram pomidorów w puszce
  • 600 gram świeżych pomidorów
  • 15 gram czerwonego wina
  • 100 gram koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy:
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania

  • 1
    Soczewicę zalewany wodą, musimy odczekać, aż wypłyną na wierz zanieczyszczenia, wylewamy wodę i wlewamy świeżą (około 1200 ml). Gotujemy z odrobiną soli, zielem angielskim i liściem laurowym.
  • 2
    Pomidory lekko nacinamy i zalewamy wrzątkiem, odczekujemy chwilę, wyjmujemy i ściągamy skórkę. Obrane pomidory kroimy i dodajemy do gotującej się soczewicy.
  • 3
    Po zagotowaniu dodajemy pomidory z puszki, wino,koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz oregano.
  • 4
    Wyciągamy ziela angielskie oraz liść laurowy. Blendujemy zupę.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy Bez laktozyFitObiadPomidorySoczewicaWegańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis