Kokosowy sernik z budyniem Kokosowy sernik z budyniem

Kokosowy sernik z budyniem

Przepis na zdrowy kokosowy sernik w wersji bez białego cukru i bez mąki. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, smaczny, lekki i dietetyczny. Smak twarogu i kokosa to wśród tradycyjnych serników dość niespotykane połączenie, ale obłędnie smaczne.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

1h 10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg sera na sernik (jak najlepszej jakości)
  • 2/3 puszki zimnego mleka kokosowego (tylko biała masa, bez wody)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania

  • 1
    Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę.
  • 2
    Żółtka, mleczko kokosowe (pamiętaj, że tylko dodajemy białą masę) oraz cukier zmiksuj na gładką masę.
  • 3
    Dodajemy budynie (w proszku), twaróg, esencję waniliową oraz wiórki kokosowe i ponownie miksujemy.
  • 4
    Dodajemy nasiona chia i białka, za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki delikatnie mieszamy.
  • 5
    Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Przygotuj tortownicę (średnica około 19 cm), wysmaruj ją odrobiną masła i wyłóż papierem.
  • 6
    Do tortownicy przelej sernik i piecz w 160 stopniach C przez około 60 minut.
  • 7
    Sernik po upieczeniu oczywiście musi odpocząć i porządnie wystygnąć. Najlepiej zostawić go na całą noc do porządnego wystygnięcia. Wówczas zwiąże dokładnie wszystkie składniki. Ja go oblewam jeszcze polewą z gorzkiej czekolady, jednak jest to opcja dodatkowa i niekonieczna.

3 komentarze

Joanna 28 marca 2019 (13:33)

Najlepszy sernik ev3r!

Paweł 29 marca 2019 (12:35)

wygląda godnie

Elwira 2 kwietnia 2019 (13:32)

Pyszne

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Bez cukruHashimotoSernikWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis