Przepis na zdrowy kokosowy sernik w wersji bez białego cukru i bez mąki. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, smaczny, lekki i dietetyczny. Smak twarogu i kokosa to wśród tradycyjnych serników dość niespotykane połączenie, ale obłędnie smaczne.
Średnia ocen: 5(3)
1h 10min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 kg sera na sernik (jak najlepszej jakości)
2/3 puszki zimnego mleka kokosowego (tylko biała masa, bez wody)
2 budynie śmietankowe bez cukru
5 jajek
5 łyżek cukru kokosowego lub ksylitolu
1/2 szklanki wiórek kokosowych
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka esencji waniliowej
Sposób przygotowania
1
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę.
2
Żółtka, mleczko kokosowe (pamiętaj, że tylko dodajemy białą masę) oraz cukier zmiksuj na gładką masę.
3
Dodajemy budynie (w proszku), twaróg, esencję waniliową oraz wiórki kokosowe i ponownie miksujemy.
4
Dodajemy nasiona chia i białka, za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki delikatnie mieszamy.
5
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Przygotuj tortownicę (średnica około 19 cm), wysmaruj ją odrobiną masła i wyłóż papierem.
6
Do tortownicy przelej sernik i piecz w 160 stopniach C przez około 60 minut.
7
Sernik po upieczeniu oczywiście musi odpocząć i porządnie wystygnąć. Najlepiej zostawić go na całą noc do porządnego wystygnięcia. Wówczas zwiąże dokładnie wszystkie składniki. Ja go oblewam jeszcze polewą z gorzkiej czekolady, jednak jest to opcja dodatkowa i niekonieczna.
3 komentarze
Najlepszy sernik ev3r!
wygląda godnie
Pyszne