Przepis na sernik bez glutenu i bez cukru, czyli deser dla osób na restrykcyjnej diecie. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest bardzo delikatny i puszysty.
Moja rada: ze względu na to, że użyłam mąki kokosowej, która chłonie dużo bardziej niż pszenna, trzeba wziąć pod uwagę to, że być może konieczne będzie dodanie większej ilości mleka niż wyszło mi w przepisie. Wszystko tak naprawdę zależy od mąki.
Rozpuść masło i je odstaw aby przestygło. Do większej miski przełóż serek i wlej mleko. Miksuj do momentu, aż składniki się połączą. Dodaj przestygnięte masło i dalej miksuj na średnich obrotach.
Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj erytol. Za pomocą sylikonowej szpatułki lub zwykłej łyżki przełóż pianę do masy serowej (nigdy odwrotnie) i bardzo delikatnie wymieszaj obie masy.
Przygotuj tortownicę, wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
Ciasto przelewamy do formy i przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz.
Wstawiamy naczynia do piekarnika i pieczemy przez około 90 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy sernik jeszcze przez pół godziny w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po upływie tego czasu wyciągamy tortownicą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2 komentarze
Dziś go będę piekła
Fajny