Domowa zupa z soczewicy Domowa zupa z soczewicy

Domowa zupa z soczewicy

Najlepszy przepis na pyszną i zdrową zupę z soczewicy. Jest sycąca mimo braku mięsa i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka soczewicy gotowanej na parze (bez znaczenia czy jest zielona czy czerwona)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 150 g suchego makaronu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Zioła:
  • garść siekanej pietruszki
  • garść świeżego oregano
  • garść świeżego tymianku
  • Jeśli nie możesz dostać świeżych ziół, możesz je zastąpić suszonymi
  • Dodatkowo:
  • Duży garnek (minimum 3 l)

Sposób przygotowania

  • 1
    Ugotuj makaron al dente.
  • 2
    Obierz cebulę i czosnek. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę posiekaj (niezbyt drobno).
  • 3
    W garnku rozpuść masło klarowane lub oliwę i podsmaż cebulkę z czosnkiem. Podsmażaj je przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  • 4
    Po tym czasie do garnka wlej litr bulionu warzywnego.
  • 5
    Następnie dodaj soczewicę, pomidory z puszki oraz po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu oraz słodkiej papryki oraz garść siekanych ziół. Podgotuj jeszcze chwilę zmniejszając ogień, tak aby zupa przeszła smakiem.
  • 6
    Dodaj do zupy 100 ml śmietanki oraz 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zamieszaj dokładnie, tak aby koncentrat się dobrze rozprowadził.
  • 7
    Zupę podajemy z ugotowanym makaronem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy PomidorySoczewica

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis