Klasyczny przepis na mocno czekoladowe babeczki, gdzie zamiast mleka dodajemy kwaśną śmietanę. Przepis jest sprawdzony, a jego jedyną wadą jest to, że aby zjeść babeczki trzeba poczekać, aż ostygną
Średnia ocen: 0(0)
30min
Czas przygotowania
10
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
200 g mąki pszennej
1 jajko
160 g cukru
300 ml śmietany kwaśnej
50 g gorzkiego kakao
150 g czekolady mlecznej
60 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
1
Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. W drugiej misce wymieszaj śmietanę, roztopione (przestudzone masło), jajko i kakao.
Uwaga: masło nie może być gorące, ponieważ zetną nam się jajka.
Przelej mieszankę do miski z mąką i miksuj dosłownie chwilę - około 30 sekund (aby składniki ledwo, ledwo się połączyły).
2
Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie łyżką mieszamy. Przelewamy ciasto do formy na babeczki wyłożonej papierowymi papilotkami. Wstawiamy babeczki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczenia, babeczki najlepiej wystudzić na kratce. Babeczki można obsypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz