Krówka ciasto Krówka ciasto

Krówka ciasto

Przepis na ciasto krówkę, dla wielbicieli karmelu, toffi i bitej śmietany, która nadaje lekkości w

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

2h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 gram mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 150 gram miodu
  • 125 gram masła
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Dekoracja:
  • 1 puszka masy kajmakowej (około 500 g)
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • 1
    W rondelku rozpuść masło z miodem i cukrami, wystudzić. Po wystudzeniu dodać jajka i zmiksować.
  • 2
    Dodaj przesianą mąkę z sodą i zmiksuj, tak aby otrzymać kulę ciasta. Ciasto wiń w folię i schłodź w lodówce przez około 15 min.
  • 3
    Po schłodzeniu podziel na 2 połówki. Przygotuj dwie takie same blaszki do ciasta i wyłóż je papierem do pieczenia (najlepiej aby blaszki miały 32 x 22 cm, jeśli masz ciut większe, też będzie ok). Każdą połówkę ciasta przekładamy do blaszki i pieczemy przez około 15 min w temp. 200 stopni C.
  • Krem:
  • 1
    Ubij na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw, aż napęcznieje (około 10 minut). Następnie cały czas mieszając podgrzej ją, tak aby się całkowicie rozpuściła, nie dopuść jednak do wrzenia ponieważ starci swoje żelujące właściwości. Odstaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj z bitą śmietaną. Przełóż tak przygotowany krem między dwa upieczone ciasta.
  • Dekoracja:
  • 1
    Na wierzchu ciasta rozsmaruj masę kajmakową i udekoruj orzechami włoskimi. Orzechy można posiekać i obsypać nimi całą powierzchnię ciasta lub ułożyć je według własnej wizji. Schowaj ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis