Sałatka na krakersach Sałatka na krakersach

Sałatka na krakersach

Genialna propozycja na imprezową sałatkę!

Średnia ocen: 0 (0)

Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony: swiatilony.blogspot.com

Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 18 sztuk krakersów
  • 2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 cebuli
  • 70 gram żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 ugotowane na twardo jajka
  • około 6 łyżek majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do niego posiekaną w drobną kosteczkę paprykę oraz 3 łyżki majonezu, odrobinę pieprzu i opcjonalnie soli do smaku.
  • 2
    Tuńczyka odcedź z zalewy, rozdrobnij go widelcem, dodaj posiekaną drobno cebulę, 1 łyżkę majonezu, pieprz do smaku, wymieszaj całość.
  • 3
    Jajka obierz ze skorupek, białka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do nich 2 łyżki majonezu, sól i pierz do smaku. Żółtka również zetrzyj na tej samej tarce. Odłóż je na bok.
  • 4
    Na desce lub dużym talerzy ułóż w kształt kwadratu 6 krakersów. Wyłóż na nie masę serową, wyrównaj wierzch i przykryj kolejną porcją 6-ciu krakersów. Na to rozsmaruj masę tuńczykową i ponownie przykryj pozostałymi 6-cioma krakersami. Teraz wyłóż masę z białek, a na nią ułóż żółtka, zostawiając po około 1,5 cm z każdego brzegu.
  • 5
    Wierzch posyp posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę wstaw na kilka godzin do lodówki.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki ImprezaJajkaKolacjaPaprykaŚniadanie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis