Placki z batatów z marchewką i fetą Placki z batatów z marchewką i fetą

Placki z batatów z marchewką i fetą

Wegetariańska przekąska, którą możemy podawać z zieloną sałatą, jogurtem lub ulubionym dipem. Świetnie się sprawdzi jako kolacja.

Średnia ocen: 5 (1)

Przepis i zdjęcie pochodzi ze strony deliciousmagazine.co.uk

Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 batat o wadze około 300 gram
  • 2 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 6 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • pęczek kolendry
  • 200 gram fety
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • rukola

Sposób przygotowania

  • 1
    Batata i ziemniaki obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.
  • 2
    W dużej misce połącz jajka, fetę, mąkę, kolendrę, pieprz i sól (nie używaj za dużo soli, gdyż feta jest słona), a następnie energicznie wymieszaj widelcem do połączenia się składników. Dodaj starte ziemniaki i bataty oraz cebulkę.
  • 3
    Formujemy dłońmi zwarte placuszki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia, z obu stron.
  • 4
    Podajemy w towarzystwie rukoli.

1 komentarz

Hilly 18 listopada 2019 (06:24)

Wooow ale to jest pyszne

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki BatatyKolacjaMarchewka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis