Sałatka z jajkiem i awokado Sałatka z jajkiem i awokado

Sałatka z jajkiem i awokado

Smaczna i zdrowa sałatka z awokado, jarmużem, szpinakiem i jajkiem posypana sezamem.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

10min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 50 gram szpinaku
  • 50 gram jarmużu
  • 2 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • szczypta soli morskiej
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania

  • 1
    Jajka gotujemy na twardo. Liście jarmużu dokładnie myjemy, wycinamy i odrzucamy twarde części, a resztę należny sparzyć wrzątkiem i osuszyć papierem ręcznikowym, następnie rwiemy je na mniejsze kawałki.
  • 2
    Do naczynia na sałatkę przekładamy liście jarmużu, szpinaku oraz pokrojone w plasterki awokado. Na sam wierzch układamy przekrojone na ćwiartki jajka.
  • 3
    W mniejszej miseczce przygotowujemy sos. Ocet jabłkowy, oliwę, musztardę, sól i pieprz energicznie i dokładnie ze sobą mieszamy.
  • 4
    Sosem polewamy sałatkę i posypujemy ją sezamem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Sałatki BezglutenoweFitHashimotoJajkaNiski IGSzpinak

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis