Zapiekana owsianka z bananem i cynamonem Zapiekana owsianka z bananem i cynamonem

Zapiekana owsianka z bananem i cynamonem

Owsianka w wersji zapiekanki… musicie spróbować!

Średnia ocen: 0 (1)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 2 banany
  • 2 garście wiśni (mogą być mrożone)
  • 100 gram płatków owsianych
  • 200 gram jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na 10 min.
  • 2
    W misce rozgniatamy widelcem 1 banana, dodajemy do niego lekko roztrzepane jajka, sól i łączymy ze sobą składniki (przy pomocy widelca, w tym przepisie nie używamy miksera). Następnie dodajemy jogurt, rodzynki lub żurawinę, masło orzechowe, odsączone płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon i wiśnie. Wszystko bardzo dokładnie, ale delikatnie ze sobą mieszamy.
  • 3
    Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Banana, który nam został kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu masy.
  • 4
    Pieczemy przez około 20-30 min w 180 stopniach.
  • 5
    Podawać gdy troszkę przestygnie. Idealnie smakuje również na zimno, można więc zapiekankę zabierać na wynos np. na śniadanie do pracy.

1 komentarz

bartrtek 14 lutego 2021 (20:12)

super smak

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Owsianki i jaglanki BananyBez cukruCynamonDla kobiet w ciążyHashimotoLow fatŚniadanie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis