Najlepszy i najłatwiejszy sposób pieczone ziemniaki z czosnkiem i natką pietruszki. Po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy nie upieczecie ziemniaków w inny sposób.
Średnia ocen: 0(0)
40min
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1,5 kg niewielkich ziemniaków (obranych i przekrojonych na ćwiartki)
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
zioła prowansalskie
sól, pieprz
2 łyżki masła
natka pietruszki
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Lekko natłuść blachę do pieczenia.
2
W dużej misce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, czosnek i odrobinę ziół prowansalskich. Obtocz ziemniaki oliwą z ziołami i wyłóż je na blachę do pieczenia. Nie układaj jednego na drugim, muszą leżeć obok siebie.
3
Piecz przez około 30 minut lub do momentu, aż będą złotobrązowe i chrupiące - wszystko zależy od wielkości ziemniaków. Na 5 minut przed końcem pieczenia na wierzch ziemniaczków dodaj masełko.
Dodaj komentarz