Pieczone ziemniaki z czosnkiem Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Najlepszy i najłatwiejszy sposób pieczone ziemniaki z czosnkiem i natką pietruszki. Po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy nie upieczecie ziemniaków w inny sposób. 😉

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1,5 kg niewielkich ziemniaków (obranych i przekrojonych na ćwiartki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Lekko natłuść blachę do pieczenia.
  • 2
    W dużej misce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, czosnek i odrobinę ziół prowansalskich. Obtocz ziemniaki oliwą z ziołami i wyłóż je na blachę do pieczenia. Nie układaj jednego na drugim, muszą leżeć obok siebie.
  • 3
    Piecz przez około 30 minut lub do momentu, aż będą złotobrązowe i chrupiące - wszystko zależy od wielkości ziemniaków. Na 5 minut przed końcem pieczenia na wierzch ziemniaczków dodaj masełko.
  • 4
    Podawaj od razu, posypane natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski Bezglutenowe

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis