Niskokaloryczne placuszki z dyni Niskokaloryczne placuszki z dyni

Niskokaloryczne placuszki z dyni

Są łatwiejsze do zrobienia niż myślisz, niskokaloryczne, uzależniające i niesamowicie chrupiące! 🙂

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

8

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 1 niewielka dynia, obrana i starta na tarce o grubych oczkach
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 cm świeżego imbiru (starty na tarce)
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 2 duże jajka
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub olej kokosowy
  • Dekoracja:
  • szczypiorek (opcjonalnie)
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • 1
    W dużej misce wymieszaj startą dynię, mąkę, czosnek, jajka, tymianek, gałkę muszkatołową, imbir, sól, pieprz.
  • 2
    Na patelni rozgrzej oliwę lub olej kokosowy. Formuj niewielkie placki (powinny być cienkie, grube placki nie będą chrupiące), każdego placka spłaszcz i smaż, aż spód będzie złotobrązowy i łatwo będzie go można przewrócić na drugą stronę (około 2 minuty z każdej strony).
  • 3
    Podajemy od razu, gdy są ciepłe, na każdego placuszka możemy dać odrobinę jogurtu naturalnego, delikatnie oprószyć solą, pieprzem i posypać szczypiorkiem, nie jest to jednak konieczne, ale wygląda efektownie :)

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki DyniaFitKolacja

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis