Dietetyczny sernik, lepszy niż Chodakowskiej! (bez cukru) Dietetyczny sernik, lepszy niż Chodakowskiej! (bez cukru)

Dietetyczny sernik, lepszy niż Chodakowskiej! (bez cukru)

Propozycja dietetycznej wersji tradycyjnego sernika. Jego głównym składnikiem jest budyń i twaróg, a więc cenne źródło białka i wapnia. Jeśli szukacie fit sernika to właśnie ten. Sernik Ewy Chodakowskiej chowa się przy tym przepisie 🙂 Warto jednak mieć na uwadze, że sernik jest dietetyczny. W związku z tym nie jest to typowy słodki sernik. Jeśli jednak bardziej zależy Ci na smaku, niż na ograniczeniu kaloryczności to możesz śmiało zwiększyć ilość ksylitolu/stewii/miodu lub innego zamiennika cukru.

Średnia ocen: 4.33 (152)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 kg twarogu mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka, pod warunkiem dobrego składu)
  • 1 szklanka mleka 1,5-2% lub jeśli nie tolerujemy mleka – może być to mleko bezlaktozowe a nawet roślinne – migdałowe
  • 2 opakowania budyniu w proszku bez cukru, np. śmietankowego lub waniliowego
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki ksylitolu/stewii/miodu
  • Opcjonalnie:
  • 1 szklanka jagód/borówek lub malin

Sposób przygotowania

  • 1
    Oddziel żółtka od białek.
  • 2
    Do misy miksera wrzucić: zmielony twaróg, mleko, budynie, oddzielone wcześniej żółtka jaj oraz ksylitol lub inny zamiennik cukru w postaci stewii czy miodu. Wrzuć wszystkie składniki do misy
  • 3
    Następnie zmiksuj wszystko na gładko. Zmiksuj wszystkie składniki na gładko
  • 4
    W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Ubij białka na sztywno
  • 5
    Do masy serowej dodaj ubite białka i delikatnie je wymieszaj za pomocą łyżki. Zmieszaj masę i białka
  • 6
    Tortownicę obłóż papierem do pieczenia. Obłóż tortownicę papierem do pieczenia
  • 7
    Do tortownicy wlej masę sernikową. Przełóż ciasto do tortownicy
  • 8
    Wyłóż na wierzch owoce. Wyłóż owoce na ciasto
  • 9
    Piecz w 170 stopniach przez około 50 minut.
  • 10
    Ciasto po upieczeniu ostudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zdarza się czasami, że sernik po upieczeniu lekko może opaść, ale nie należy się tym mocno przejmować bo to dość normalne dla serników.
  • 11
    Smacznego :-) Fit sernik bez cukru - PrzepisNa.pl Fit sernik bez cukru - PrzepisNa.pl

152 komentarze

Pawel 19 stycznia 2019 (19:31)

Wyszedł idealny. Smakuje nieziemsko. Dziękuje za ten przepis. Żonka zachwycona.

Aga 20 stycznia 2019 (19:47)

Przetestowałam kilka przepisów ale ten wychodzi mi najlepiej. 5 gwiazdek!

hania 21 stycznia 2019 (10:36)

udal sie za pierwszym razem, corka zjadla ze smakiem chyba nawet nie zauwazyla, ze sernik jest bez cukru

Barbara 1 lutego 2019 (11:59)

Dziękuje jest rewelacyjny pyszny

milena 1 lutego 2019 (21:24)

bardzo smaczny

Boonie 7 lutego 2019 (20:01)

Z malinami ten sernik to jest niebo w gębie

patrycja 11 lutego 2019 (21:45)

dobry

Ela 14 lutego 2019 (19:35)

Pierwszy dietetyczny sernik, który ki smakuje. Dziękuje

AgaKinga 15 lutego 2019 (11:19)

Przepis dodany do ulubionych!

ElvisB 20 lutego 2019 (22:22)

Smaczny

ewa5 22 lutego 2019 (14:04)

z żurawiną też jest pyszny

Kinga 28 lutego 2019 (20:19)

przepyszny palce lizać ten sernik wygrywa

Arek 7 marca 2019 (14:59)

Dobry

Aga 9 marca 2019 (23:56)

Smaczny

agnieszka 10 marca 2019 (13:16)

idealmy pomysl, ze to dietetyczny sernik z budyniem. palce lizac.

Ewka 18 marca 2019 (00:01)

Nie miałam pojęcia ze można zrobić sernik z budyniem. Jestem w szoku jak on smakuje!!

Polecam 21 marca 2019 (19:50)

Polecam

Marianna 25 marca 2019 (15:09)

Pani Jagodo, ten sernik jest przepyszny. Dziękuję.

Iwona 4 kwietnia 2019 (18:58)

Smaczny

Monika 17 kwietnia 2019 (19:10)

Bardzo dobry sernik! Mam cukrzycę ciążową i mała porcja na jeden z posiłków jest idealna i cukier po nim również. Dziękuję za przepis 🙂

Marta 18 kwietnia 2019 (12:21)

a proszę powiedzieć – jaki ma być wymiar tortownicy/ewentualnie kwadratowej blachy ?

Marta 18 kwietnia 2019 (12:23)

Budyń ma być oczywiście dodany w proszku (nie rozrabiamy go z mlekiem) ?

Aga 21 kwietnia 2019 (13:56)

Czy ten sernik jest bardzo puszysty czy raczej nie? Dziewczyny dajcie odpowiedz proszę. Dziękuje serdecznie!

Amka 16 maja 2019 (07:46)

Pyszny

Pamela 7 czerwca 2019 (10:14)

ale dobre ciacho!

Jarek 16 czerwca 2019 (17:58)

Mistrzowski przepis. Stosuje go z czystym sumieniem na diecie ponieważ porcja wychodzi około 200 kcal. Ciasto wychodzi mi na 8 porcji (czyli starcza na 8 dni jeśli jem go codziennie jako drugie śniadanie). Głód zaspokojony do kolejnego posiłku. Jedyna moja sugestia – zamiast ksylitolu stosuje erytrytol. Ma w przeciwieństwie do ksylitolu 0 kcal, z tym że trzeba stosować go w podwójnej dawce ponieważ jest 50% mniej słodki od cukru / ksylitolu. Znacząco to zmniejsza kaloryczność (i tak już ekstremalnie odchudzonego ciasta), ciasto jest tak samo słodkie i sprawia że osoby które liczą każdą kalorie i panicznie boją się cukru mogą go spożywać bez obaw 😉
Powiem szczerze że ten sernik nie był dla mnie nic gorszy od zwykłego krakowskiego o standardowej zawartości składników i dobrych kilkakrotnie wyższych kalorii. A jeśli ktoś nawet nie ma czym zmielić sera – kilka minut ubijać tłuczkiem do ziemniaków. To w zupełności wystarczy a przy tym oszczędzam sobie pracy na myciu maszynki 😉
Dziękuje za ten cudowny przepis

Jarek 16 czerwca 2019 (18:03)

Polecam także posypać go 150 gramami truskawek. Dla mnie to połączenie jest zdecydowanie lepsze ponieważ truskawki dają słodki smak i idealnie komponują się w to ciasto.

Aga 18 czerwca 2019 (08:41)

Czy ktoś slodzil miodem? Jak wychodzi? 😊

Michalina 15 lipca 2019 (18:04)

@aga ja dzis robilam go z miodem i jest przepyszny 🙂

puszysty 26 sierpnia 2019 (09:37)

mniam

puszysty 26 sierpnia 2019 (09:37)

mniam, jest puszysty i smaczny

Andy 31 sierpnia 2019 (16:49)

Coś mega pysznego!!

Ania 11 września 2019 (07:13)

A ja dałam trzy łyżki ksylitolu i miałam nadzieję, że będzie troszkę bardziej słodki:) następnym razem dam więcej:)

iwona 15 października 2019 (08:13)

polecam wyszedl smaczny

Ifka 20 października 2019 (20:30)

Ten sernik dietetyczny jest naprawdę smaczny. Nawet nie przypuszczałam, ze będzie miał jakikolwiek znośny smak. A tu totalne zaskoczenie.

Sonia 3 listopada 2019 (12:57)

Sprawdzony polwcam

karina 5 listopada 2019 (09:43)

ten dietetyczny sernik robi robote, nie jadlam sernikow bo jestem na diecie ale ten mi jej nie zaburza i dlatego go uwielbiam.

Ok 9 listopada 2019 (19:29)

Ok

Dorota 21 listopada 2019 (21:17)

Wyszedł smaczny, nie opadł ale trochę za suchy jak dla mnie. Następnym razem będę coś kombinowała by nie był taki suchy. Możliwe, ze to ja zrobiłam coś złe. Za długo w piekarniku?

Jola 5 grudnia 2019 (00:24)

Bardzo mocna pozycja wśród przepisów dla osób, które są fit. Staramy się ograniczyć cukier we wszystkim co jemy z chłopakiem. Ciężko było znaleźć taki sernik, który jest bez cukru i jednocześnie dobrze smakuje. Mega!

Sylwia 12 grudnia 2019 (18:14)

Każdy teraz chce być fit to i nawet sernik trzeba upiec taki 🙂

Alutka 12 grudnia 2019 (22:00)

Zrobiłam sernik chyba dokładnie według przepisu.. dodałam miód zamiast ksylitolu. W piekarniku wszystko pięknie ładnie urosło a później umarł i się zapadł 😭
Ktoś wie dlaczego?
(Upadł jeszcze przy włączonym piekarniku bez otwierania)

Kinga 15 grudnia 2019 (21:27)

Sernik na święta 🙂 ja już na samą myśl, ile zjem kalorii, mam zawroty głowy 🙂

Monika 17 grudnia 2019 (10:40)

Sami zobaczcie jaki piękny jest ten sernik:

Gosha 17 grudnia 2019 (23:20)

Ulubiony

Pola 29 grudnia 2019 (11:04)

Bardzo fajny, prosty przepis. W końcu coś co nie jest mega słodkie. Ograniczyłam cukier i po miesiącu gdy zmieniły się kubki smakowe, wszystko wydaje się bardzo słodkie. Teraz niemal do zera ograniczam cukier bo poza aspektem zdrowotnym doszedł tez aspekt smakowy. Ludzie uciekajcie od cukru to największe zło dla zdrowia.

Wanda 31 grudnia 2019 (15:10)

Fit sernik to jest to!

kinga 1 stycznia 2020 (18:44)

Polecam

Oliwia 6 stycznia 2020 (16:50)

Czy musi być budyń? Mam białko o smaku białej czekolady i zastanawiam się czy to też zadziała 🙂

skmka 22 stycznia 2020 (14:13)

polecam bo jest i fit i smaczny

Dominik 22 stycznia 2020 (22:07)

Witam. Nie rozumiem punktu trzeciego a mianowicie po ubiciu białek w osobnym naczyniu co z nimi zrobić? Nic o tym nie jest napisane i nikt na to uwagi nie zwraca. Pozdrawiam Dominik.

Jagoda 31 stycznia 2020 (15:33)

@dominik tez nie wiem… czekamy na informacje od autora przepisu lub innych, którzy robili ten sernik. Ja szukam typowo fit sernika i ten wydaje się ok ale chce mieć pewność czy wszystko w nim wychodzi idealnie zanim sama zacznę cokolwiek robić

Beata 1 lutego 2020 (19:26)

Pyszny!!!

Adrianna 3 lutego 2020 (17:51)

Dla mnie mega pyszny!!!

Monika 9 lutego 2020 (12:08)

nie wiem jak moze on sie komus nie udac ja takie beztalencie zrobilam go za pierwszym razem i jestem z siebie dumna bo smakuje lepiej niz od mamy 😛 tak przynajmniej mowi moj chlopak 🙂

Jadwiga 10 lutego 2020 (20:49)

Polecam

Pola 11 lutego 2020 (20:46)

Bardzo smaczny i w małych ilościach wskazany każdemu kto chce być fit 🙂

Wanda 15 lutego 2020 (18:10)

Ten sernik jest najlepszy na świecie

Harnas 20 lutego 2020 (17:03)

Fit fit fit wsYstko teraz musi być fit 🙂

Piekła pierwszy raz 17 marca 2020 (20:30)

U mnie totalna porażka, ale fakt, że zamiast twarogu chudego użyłam twarogu zmielonego, czy to może być przyczyną, że mi kompletnie nie wyszedł? Sernik co prawda pięknie wyrósł i prawie nie opadł, z zewnątrz ładny brązowy kolor a w środku surowizna. Nie wiem też, jak powinno się piec termoobieg czy góra dół? No i jak dla mnie zdecydowanie za mało słodki, mimo iż dałam 5 łyżek ksylitolu. Szkoda, bo przepis wydawał się prosty i zachęcona opiniami, myślałam, że nie może się nie udać, a jednak…

marta 20 marca 2020 (11:14)

Można użyć mrożonych owoców? Rozmrozić je przed pieczeniem czy wrzucić na wierzch zamrożone?

Wiktoria 20 marca 2020 (14:57)

@piekla pierwszy raz…

Jak to z przepisami 🙂 po to są, a nie po to by zmieniać składniki 🙂 spróbuj z oryginalnymi składnikami. Mi wyszedł dobrze!

Gosia 31 marca 2020 (19:41)

Budynie trzeba ugotować czy wrzucić do masy sam proszek?

Marzenka 10 kwietnia 2020 (20:01)

Jestem w szoku ze moze byc taki dobry sernik bez masla ! Nie jest wcale suchy … aczkolwiek dałam wiecej erytholu , jako ze 3 łyzki to zdecydowanie za mało jak dla mnie . Piekłam w 170 stopniach przez 50 minut , po wyłaczrniu piekarnika uchyliłam drzwi i tak stygl przez pol godziny . Sernik nie opadł ! Polecam

Nika 23 kwietnia 2020 (08:55)

Najlepszy z miodem i dużą ilością rodzynek!!!

Vicky 29 kwietnia 2020 (20:39)

Proszę napisać ile cm ma foremka :)..

Dorota 30 kwietnia 2020 (13:48)

Na jaką wielkosc tortownicy jest ten przepis? Grzanie góra/dół czy termoobieg?

Justyna 6 maja 2020 (12:50)

@Dominiki ubite białka należy dodać do masy serowej i delikatnie je wymieszać za pomocą łyżki.

Justyna 7 maja 2020 (23:05)

Niestety sernik nie wyszedł, po ponad godzinie pieczenia ciasto było nadal surowe i wylądowało w koszu. Szkoda, bo wyglądało tak pysznie i miałam na nie chrapkę.

Anitazg 17 maja 2020 (12:04)

Dzis robilam i mi akurt nie wyszedl😪moze dlatego ze dalam 1k sera do sernika ten ktory jest w malym wiadereczku?
A powinnam dodac chudy ale w. Kostce? Prosze o odp…

Mark 20 maja 2020 (09:59)

@Anitazg Ja robiłem sernik dwa razy, raz na Boże Narodzenie a drugi raz na Wielkanoc. Za każdym razem używałem sera z wiaderka (firma Piątnica) i wychodził mi do tej port zawsze. Ważne, abyś długo go nie miksowała bo napowietrzysz niepotrzebnie. Drugą wskazówką jaką mogę dać to, aby podczas dodawania piany z białek do masy serowej, wymieszać ją bardzo delikatnie.
P.S. sprawdź skład sera który kupiłaś, te w wiaderku często nie mają nic wspólnego z serem i dlatego czasami nie wychodzą.
Dziś robię sernik 3 raz na urodziny żony, mam nadzieje, że wyjdzie 🙂

M 26 czerwca 2020 (20:54)

Jaka jest kaloryczność w 100g tego sernika????

Justyna 11 lipca 2020 (15:43)

Na jaki wymiar blaszki jest ten serniczek? 🤔

agnieszkasmigiel6@gmail.com 17 lipca 2020 (10:24)

dodajemy budyn- proszk? czy juz wczesniej przygotowany

JagodaGotuje 20 lipca 2020 (14:33)

@agnieszkasmigiel6@gmail.com budynie w proszku.

Elzbieta Wójcik 13 sierpnia 2020 (10:15)

lepszy niz sernik ewy chodakowskiej 5 *****

Mate 14 września 2020 (19:51)

@M – ja słodzę erytrytolem, więc to jest 0 kcal. Jeżeli słodzisz czymś innym, to trzeba doliczyć taką kaloryczność, ile sypniesz.

Natomiast przepis bazowy ze składników wychodzi 240g białka, 36g tłuszczu i 121g węglowodanów.
Musiałabyś zważyć po upieczeniu i z proporcji sobie podstawić, żeby uzyskać na 100g. Ja natomiast dzielę sobie upieczone na równe 8 porcji i jedna porcja ma wtedy 237kcal, 31.9 białka, 4.8 tłuszczu i 16g węglowodanów.

Natomiast sernik wychodzi super, erytrolu daje ok. 200 gramów (to w przybliżeniu 100 gramów cukru) i jest spoko słodkawy 🙂

Monia 19 września 2020 (18:15)

Mi również nie wyszedl nie wiem czemu a zrobilam krok po kroku wiec lipa ale przepis mojej swietej pamieci babci wychodzi rewelacyjnie:-)wiec mysle ze raz na miesiac mozna zjesc kawaleczek pysznego i mniej slodkiego serniczka wystarczy mniej dodac cukru i gitara:-)

Ania 31 października 2020 (17:50)

Sernik zupelnie nie wyszedł Zrobiony zgodnie z przepisem Po rozkrojeniu wszystko wpłynęło Katastofa Nie wiem gdzie popełniłam blad Moze za duzo owocow…Uzylam zmielony ser z wiaderka i miodek zamiast młodzików Przykro mi że zamiast w moim brzuchu skonczy w koszu

Margarita 9 grudnia 2020 (18:01)

Na jaka wielkosc blaszka

Olga 12 grudnia 2020 (21:14)

Mam pytanie a ten twaróg to może być taki klinek chudy z biedronki?? Czy jaki konkretnie??

M. 21 grudnia 2020 (13:49)

Jaka foremka do tego sernika?

Foremka dla M. 21 grudnia 2020 (14:34)

Foremka w kształcie serca dla ludzi, ktorzy sa marudami bedzie najlepsza 😀
Na glupie pytanie glupia odpowiedź.

Kamila 5 stycznia 2021 (12:26)

Pyszny sernik. Najlepszy wśród najlżejszych 😜 użyłam sera z wiaderka, dlatego dałam mniej mleka (150 mL). Wyszedł idealny. Dziękuję za super fit przepis. Zaraz dodaje do ulubionych.

Patrycja 13 stycznia 2021 (22:37)

A jak formę jest przepis? Jakiej średnicy tortownica ?

Lunia 15 stycznia 2021 (21:51)

Jeśli komukolwiek ten sernik smakował to nigdy w życiu nie jadł dobrego sernika, oj szkoda mi was.

Sławek 16 stycznia 2021 (17:49)

Rewelacja. Piekłem 10 minut dłużej niż podano w przepisie. I jak dla mnie trzy łyżki ksylitolu, to trochę za mało.
Dołożyłem trochę rodzynek( małą garstkę, najpierw znałem je wrzątkiem) , a na wierzch posypałam świeżymi malinami.

Maggie 12 lutego 2021 (17:44)

Wyszedł za pierwszym razem:) przepyszny!

Magda 10 marca 2021 (14:57)

Witam na jaki rozmiar blachy jest ten serniczek?

Monika 16 marca 2021 (10:52)

Wszystko super, ale brakuje najważniejszej informacji – jaka jest kaloryczność tego cuda?

Mariusz 21 marca 2021 (15:24)

Sernik jest pyszny…łatwy do zrobienia…i naprawde smakuje wspaniałe.

Moncia 28 marca 2021 (18:02)

Zrobiłam wczoraj wyszedł super mimo że robiłam z sera z wiaderka Piątnica ale dołożyłam jeden budyń bo był rzadki,i trochę mało słodki😉następnym razem trochę więcej slodzidla 😅polecam aha dołożyłam suszonej żurawiny 🙂👌

Mili118 28 marca 2021 (21:17)

Fenomenalny. Zrobiłam pierwszy raz, zostaje że mną na stałe, tyle że następnym razem dodam łyżkę miodu poza ksylitolem.

Zawiedziona 1 kwietnia 2021 (19:54)

Nie upiekł się, w środku zupełnie surowy. Niestety do wyrzucenia.

Janka 2 kwietnia 2021 (14:12)

Ten sernik robiłam 3x za każdym razem wyszedł idealnie. Jak komuś nie wychodzi to robi coś źle.

ona 2 kwietnia 2021 (17:47)

Boję się robić brak wymiaru blachy, brak informacji o budyniu a jedne budynie maja 34 g inne 60 ,mało opcjonalnych informacji dla mnie tragedia.

Ewela 3 kwietnia 2021 (15:15)

Czy można zrobić z sera z wiaderka, takiego, którego nie trzeba już mielić?

Ewela 3 kwietnia 2021 (16:30)

Zrobiłam sernik z sera z wiaderka i po 50 min był płynny na środku, a wierzch był dobrze przypieczony, żeby sernik doszedł w środku, a nie spalił się z wierzchu przykryłam go folią aluminiową i zostawiłam jeszcze na 15/20 min. Serniczek wyszedł bardzo ładnie.

Ola 3 kwietnia 2021 (22:23)

Zrobiłam dokładnie wszystko według przepisu i sernik nie wyszedł, poszedł do kosza. Może dlatego, że użyłam sera do sernika w widerku jak niektórzy tutaj, ale to warto zaznaczyć w przepisie, żeby takiego nie używać. Sernik piekł się początkowo 50 min, potem wsadziłam jeszcze na 20 min, i potem na kolejne 20 min pod folią, a mimo tego był w środku zupełnie płynny… Szkoda czasu i zmarnowanych składników, i jeszcze zostałam bez ciasta na święta 🙁 zawiodłam się mocno.

Karolina 5 kwietnia 2021 (16:55)

@ola może po prostu nie potrafisz. Robiłam go ok 10 razy i zawsze wyszedł dobrze. Mam taką koleżankę, której nic nie wychodzi i zawsze mówi, ze robi według przepisu. Jak się później dopytuje to coś tam swojego dołoży, coś zmieni, coś mniej, coś więcej. Ale zawsze twierdzi, ze to nie jej wina a zły przepis 🙂

Aneta 16 kwietnia 2021 (09:22)

Chyba nigdy nie przekonam się do ciast dietetycznych. Ten mnie zainteresował, bo nie jest z fasoli, kapusty ani kaszy jaglanej. 2-3 łyżki ksylitolu, dałam 3, a to dalej nie jest słodkie. Chyba mam już zepsuty smak 😀 poza tym konsystencja i sam sernik super

M 24 kwietnia 2021 (13:39)

Nie polecam przepisu, wszystko zrobione według niego z wierzchu zaczął się spalać, w środku surowy. Nie wiem skąd te komentarze z zachwyceniami 🙂
Żałuję, że przed wykonaniem nie przeczytałam tych negatywnych komentarzy, bo stało się dokładnie to co wszystkie opisują

Ania 1 maja 2021 (12:04)

czy można zrobić ten sernik bez budyniu, dodać więcej jajek? 🙂

Marta 3 maja 2021 (21:51)

Ile w 100g może być kcl ?

Mi wyszedł idealnie

Asiekk 23 maja 2021 (23:13)

Dodałam stewie i cukier z naturalna skórka pomarańczowa,a na wierzch wege galaretkę liminkową. Mega!

ALEKSANDRA 15 lipca 2021 (17:44)

Dodalam szklanke cukru, bo maliny były kwaśne. Dzięki za ten przepis, jest wyborny!! Polecam 😉

P. S musialam piec go o wiele dłużej niż 50min.

Kasia 21 lipca 2021 (10:19)

Dla osób, które nie rozumieją punktu 3. Wszystko jest jasno opisane. W 2 punkcie jest ze żółtka mieszamy z wymienionymi składnikami. 3 Białka oddzielnie ubijamy, a w pkt 4 jest napisane, że łączymy masę serową z ubitymi białkami.

Ania 19 sierpnia 2021 (20:34)

Przepyszny ♥️Bardzo dziękuje za przepis

Aga 22 września 2021 (21:35)

Zrobiłam, spróbowałam i niestety nie smakuje 🙁
córka która uwielbia serniki powiedziała bleee….niedobry

Ania 4 października 2021 (17:45)

Naprawdę rzadko piszę komentarze ale jako osoba, która w swoim życiu upiekła całkiem sporo serników, muszę przyznać, że przepis na ciasto został podany w bardzo niedbały sposób – warto zaznaczyć, że chodzi o TWARÓG W KOSTCE a nie o twaróg z wiaderka choć teoretycznie na twarogu z wiaderka (polecam twaróg z Piątnicy) ciasto tez wyjdzie o ile dodamy mniej mleka (albo całkowicie z niego zrezygnujemy) i znacząco wydłużymy czas pieczenia (mój sernik piekł się niecałe 2 godziny, bo wciąż był płynny w środku ale na szczęście wyszedł kremowy). Ubijanie osobno białek uważam za totalny bezsens, który w żaden sposób nie wpływa na konsystencję wypieku, a raczej powoduje, że sernik będzie przypominał momentami w smaku zapieczoną masę jajeczną. Warto też podać ile waży jedno opakowanie budyniu, bo jak ktoś już z komentujących wcześniej zaznaczył, można się spotkać z różną gramaturą jeśli chodzi o opakowanie budyniu. Dodałam 3 łyżki miodu, a sernik w ogóle nie był słodki, a całe ciasto uratowało w smaku puree żurawinowe, które nałożyłam na wierzchu. Generalnie nie polecam tego przepisu i myślę, że stwierdzenie, że jest lepszy niż Ewy Chodakowskiej, jest mocno przesadzone 🙂

Lubię ser 27 października 2021 (21:11)

Generalnie nie interesuje mnie czy coś jest fit czy nie, ale jeśli chodzi o serniki to zawsze przeszkadza mi w nich niepotrzebnie dominująca słodycz. Ten sernik nie dość, że jest turbo prosty w wykonaniu, idealnej konsystencji, to zwyczajnie trafia w moje kubki smakowe. Uważam że serniki powinno się dosładzać dodatkami podczas serwowania.

Btw. użyłam twarogu mielonego z wiaderka z Biedry, budynie z DrOetkera, końcówkę cukru pudru i niemarketowe jajka. Wyszedł idealny!

Sabina 11 listopada 2021 (20:54)

Super przepis! Można spokojnie zmieniać proporcje przy mniejszej porcji sernika (u mnie 200g sera półtłustego + 100g skyru waniliowego), na malutką formę spokojnie się mieści. Pyszny sernik, będę eksperymentować z różnymi budyniami!

Sonka 28 listopada 2021 (20:14)

Sernik wyszedł bardzo puszysty, dodałam 4 jajka, niecały kubek mleka owsianego i powiem, że smakuje mimo wszystko rewelacyjnie 😁

Snigdha 12 grudnia 2021 (20:00)

Podejrzewam, że zamiast kupnego budyniu można dodać mąkę ziemniaczaną. Pytanie tylko ile? (z domowego przeliczania wychodzi mi 6 łyżek płaskich, czy mam rację?)

Monika 23 grudnia 2021 (19:44)

Sernik dziś robiłam nawet razy 2 🙂
Stanowczo 3 łyżki miodu za mało. Wyszedł super jeden z jagodami a drugi z malinami.

Monika 23 grudnia 2021 (19:46)

Myślę że z sera z wiaderka też wyjdzie ale musi być Mój ulubiony z Wieluń. Dałam 100g erytrytolu i 2 łyżki miodu i jak dla mnie mało slodki. Ale w sumie ma być fit, mężowi smakuje.

Em 29 grudnia 2021 (09:19)

Sernik paskudny, nie polecam

Karina 2 stycznia 2022 (16:04)

Sernik MEGA!!!!! 😁
Dałam więcej erytrytolu i wiorki kokosowe. Wyszedl przepyszny!!! 😃😃

Henio 4 stycznia 2022 (15:37)

Nie jest słodki i to jest w tym serniku najlepsze! Może nie smakować grubasom, którzy przyzwyczajeni i uzależnieni są od cukru. Dlatego jest to D i E T E T Y C Z N Y sernik!

ala 4 stycznia 2022 (20:25)

ja tam zawsze wole sernik z ksylitolem niz z cukrem a w tym przypadku zwiekszylam o 1/3 ilosc ksylitolu i byl jak dla mnie idealny w smaku

Kava 6 stycznia 2022 (00:59)

Po przeczytaniu komentarzy i wskazówki autorki przepisu – dodałam zdecydowanie więcej ksylitolu. Użyłam sera Piątnica z wiaderka oraz zwykłego mleka bo nie zależało mi na roślinnym. Sernik wyszedł Extra. Obawiałam się że będzie płynny w środku, jak co niektórzy pisali, ale wydaje mi się że to zależy od jakości twarogu.

jagna 17 stycznia 2022 (13:53)

czy ten sernik jest jedynie w wesji z erytrolem?

Marzena 26 stycznia 2022 (19:22)

Super , wyszedł za pierwszym razem. Dałam 60 gram miodu i słodzik ze stewi. Ser z wiadrka president. Pyszny

Szymek 26 stycznia 2022 (20:27)

Niestety mnie również nie wyszedł. Z zewnątrz się prawie że przypalił w środku surowy.

Wiola 3 lutego 2022 (13:48)

Sernik bardzo dobry. Dałam więcej erytrytolu i dodatkowo rodzynki.

Taka rada dla tych co robią z serka w wiaderku 😉 jeżeli serek jest dość rzadki to lepiej dodać tylko 50ml mleka albo całkowicie zrezygnować z mleka a sernik uda się na pewno. Niektorzy producenci mają gęsty ser w wiaderku, ale mimo to zmniejszylabym ilość mleka minimum o połowę, bo serek w wiaderku zawsze będzie rzadszy niż mielony z kostki.
Jeżeli po wyłączeniu środek ciasta „pływa” To lepiej dopiec. Ja tak zrobiłam i wyszło mimo, że mój serek z wiaderka był rzadki.

Agata 10 lutego 2022 (19:43)

Wyszedł ok. Czuć ze fit No ale czego to się nie robi dla figury 🙂

Karolina 13 lutego 2022 (20:58)

Surowy w środku, niedobry nie polecam przepisu

Marlena 5 marca 2022 (16:46)

Totalna klapa. Dopiero po włożeniu do piekarnika zaczęłam czytać komentarze żeby nie używać sera z wiaderka (który uzylam). Sernik piekł się 2 godz. Po czym i tak wylądował w koszu bo byk w środku surowy i płynny. Nie polecam

Kamila 27 marca 2022 (18:35)

@marlena ser może być z wiaderka. Ja taki użyłam. Musi być dobrej jakości. Ja mam swój sprawdzony już bo nie tylko ten sernik robię i nie tylko ten sernik mi nie wyszedł przez jakość sera.

Niki 15 kwietnia 2022 (13:08)

Niestety ciasto nie wyszło, nie wiem czemu? Robione według przepisu, twaróg sama mieliłam, nie z wiaderka. W środku mokre, wyszło jak jedna trzęsącą się galaretka 🙁

Adam 16 kwietnia 2022 (14:27)

Cześć. Mam pytanie. Nie jest napisane czy piec z termoobiegiem czy „góra dół”? Będę wdzięczny za info 🙂

Natalia 16 kwietnia 2022 (19:26)

Super sernik. A tym co nie wyszedł mogę napisać, ze na pewno coś zrobili nie tak. Ja robię go 4 albo 5 raz i nie kombinuje, nic nie zmieniam i zawsze się udał. Mam tez w pracy koleżankę, która robiła ten przepis i jej nie wyszedł… ale jej to nigdy żadne ciasto nie wychodzi. Zawsze coś po swojemu zrobi i zjebie 🙂

Aga 20 kwietnia 2022 (20:31)

Sernik pycha, a czy wie ktoś ile ma kalorii 100g tego sernika przy użyciu ksilytolu tyle ile w przepisie jest?

MonTe 2 maja 2022 (18:05)

Nigdy tak piękny sernik mi nie wyszedł jak z tego przepisu. Nie wiem co inni robili nie tak, że im nie wyszło.
Robiłam wszystko w thermomixie, wyszedł kremowy i pyszny, tylko szkoda że nie jest słodki 🙁

Ola 3 maja 2022 (11:03)

Wyszedl wspaniale puszysty 🙂 ale dodalam 2x wiecej erytrytolu niz w przepisie i polewe z czekolady gorzkiej i mlecznej, a mimo to wciaz jest wytrawny i malo slodki. Nie naleze do tych slodyczolubnych, ale tutaj trzeba naprawde doslodzic mase. Pzdr

Wsciekla 14 maja 2022 (17:34)

Sernik fatalny, wyszła zupa serowa a nie zwarta masa. Szkoda tylko czasu i pieniędzy.
Nie polecam przepisu.

Edyta 28 maja 2022 (06:12)

Witam piekłam super oczywiście zawsze coś przerabiam ksylitol tyle ile w przepisie dałam aczkolwiek ser uznaję tylko w kostce i było mi za gęsto to sok z 2 pomarańczy dałam i odrobinę tym doslodzilam+ zamiast świeżych owoców to żurawine do środka i na wierzch dałam ale przepis super naprawdę warto skorzystać a jeśli chodzi o słodzenie każdy ma inny smak ja już jakiś czas odrzuciłam cukier więc 3 łyżki starczy można dodać zamiast tego owoce zblendowane np.banana

Justyna 22 czerwca 2022 (18:51)

nic z tego nie wyszło, myślę, że przez mleko. Na zewnątrz niby upieczony, w środku surowy.

Mateusz 8 lipca 2022 (14:08)

Radzę robić z mlekiem zwykłym a nie roślinnym to taka moja rada, bo robiłem sernik już kilka razy, ale zawsze wychodzi mi lepiej na mleku zwykłym. Trzeba być na prawdę doświadczonym obserwatorem, aby zauważyć kiedy i jak należy zmienić proporcje po dodaniu mleka roślinnego. Dlatego pewnie niektórym nie wychodzi.

Nie wyszlo 31 lipca 2022 (11:57)

Masakra, nie wyszlo, z wierzchu upieczony, w srodku bagienko.

Maras 10 września 2022 (19:39)

Wyszedł mi. Na doł dałem hebatniki. Robiłem w Air Fryerze. Troche sie przypiekł od góry ale w środku ok. Muszę jednak dodac wiecej słodkiego. Nastepnym razem wleje troche syropu klonowego.

Niezadowolona 9 października 2022 (20:12)

Niestety, jak w niektórych opiniach powyżej, środek surowy. Dodatkowo, warto byłoby dodać jaki tryb piekarnika i wymiary formy.

kamila 19 października 2022 (12:27)

użyłam najtańszego twarogu z biedronki i go zblendowałam. wyszło rewelacyjnie, będę regularnie robić 🙂

Maja 10 sierpnia 2023 (14:30)

Ja kupuje zwykły twaróg z wiaderka, zwykłe mleko, blenduje jak w opisie i wychodzi.

Krystian 13 sierpnia 2023 (10:06)

To ma byc ser z wiaderka czy zwykły biały bo mnie zaraz szlag trafi

Julia 15 sierpnia 2023 (12:30)

Robiłam w ciemno w formie 24cm i masy wyszło za dużo – zostało jeszcze na 8 mini-serniczkow, także podejrzewam ze blacha 27 na sam sernik byłaby ok 🙂 Czas pieczenia u mnie był przez to tez sporo dłuższy, bo prawie 1,5h, ale sernik jest bardzo wysoki w tej formie, wiec to dlatego.

Mama Stefy 26 sierpnia 2023 (20:26)

Niebo w gębie! Wyszedł za pierwszym razem świetny. W przyszłym tygodniu zrobię kolejny. Bardzo dziękuję za ten przepis.

nancy 6 października 2023 (16:19)

Ile kcal ma jeden kawałek?

Beata 29 października 2023 (15:48)

Nigdy więcej nie zrobię ciasta fit. Jedyne co uratowało ten sernik to dwie rozpuszczone białe czekolady Polane po wierzchu. Poza tym wyrósł okej. 3 łyżki ksylitolu to za mało. Nawet przy słodkich brzoskwiniach z puszki.

tabasco 22 września 2024 (08:11)

5ZEpfpyBo9D

https://www.arakatgayrimenkul.com.tr/slot-siteleri-oyun-deneyimi-ve-kullanici-yorumlari/ 26 września 2024 (15:18)

NJ65vvAHHmT

https://gaiia.space/ 4 listopada 2024 (15:26)

XQ8AaJy4VU4

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Ciasta i torty Desery Bez cukruSernik

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis