Przepis na lekki, orzeźwiający sernik według przepisu Nigelli Lawson o smaku limonki – po prostu pycha.
Blendujemy herbatniki tak, aby powstał proszek, następnie dodajemy do niego masło. Całość mieszamy, aż powstanie wilgotna masa, którą wykładamy na spód tortownicy i mocno dociskamy. Formę wkładamy do lodówki i chłodzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Serek przekładamy do dużej miski i ucieramy, tak by jego konsystencja była jednolita i puszysta, dodajemy cukier i jajka i żółtka, śmietanę oraz sok i skórkę z limonek - miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę serową wylewamy na spód herbatnikowy, uderzamy formą o blat kilkakrotnie, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut do godziny.
Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 10 minut, po czym wyjmujemy sernik i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już wystudzony wstawiamy go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dekorujemy plasterkami limonki.
Dodaj komentarz