Dzisiaj kuchnia u Kasi wydała pyszne szybkie i bardzo proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami.
Myślę że większość z was wie co i jak ale może jest jeszcze ktoś kto nie wie i skorzysta z przepisu.
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce.
Na patelni rozpuścić masło dodać pieczarki przyprawy i dusić do momentu aż odparuje woda. Bułki przeciąć na pół(można trochę wydrążyć środek) układamy porcję farszu posypujemy serem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni u mnie z termoobiegiem i zapiekamy około 5 minut.
Jeśli ser się rozpuści zapiekanki są gotowe.
Smacznego
Użyłam sera mozzarelli.
Górę można posypać dodatkowo np. Majerankiem tak jak w tym przypadku
Poniżej wskazujemy, w którym ze składników użytych w przepisie może znajdować się konkretny alergen. Lista alergenów dla Zapiekanka z pieczarkami przygotowana jest na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Należy pamiętać, że reakcje alergiczne są indywidualne i zależą od konkretnych alergenów, na które organizm danej osoby jest uczulony. Dlatego ważne jest dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych i unikanie składników, na które ma się alergię. Osoby z alergią lub nietolerancją powinny być szczególnie ostrożne przy wyborze i spożyciu potraw zawierających te składniki.
Dodaj komentarz