Zupa grzybowa z lanymi kluskami.
Polecam
Grzyby dokładnie myjemy z piasku liści i innych zanieczyszczeń. Na ręczniku papierowym osuszam grzybki i kroimy w plastry.
W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła wrzucić pokrojoną cebulę zeszklić a następnie dodać grzyby i smażyć do momentu aż puszczą soki.
Tak przygotowane grzyby zalewamy zimnym bulionem.
Wszystko gotujemy razem około 20 minut pod przykryciem.
Do miseczki wlewamy wodę i wbijamy jajko.
Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste ale lejące i bez grudek. Do gotującej się zupy wlewamy bezpośrednio łyżka lub widelcem kluseczki (zupa cały czas musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy. Jeśli jest potrzeba doprawiamy. Zupę przelewamy na talerz dodajemy śmietanę i pietruszkę.SMACZNEGO
Dodaj komentarz