Racuszki marchewkowe Racuszki marchewkowe

Racuszki marchewkowe

Racuszki marchewkowe nie tylko będą smakowały dzieciom ale i dorosłym. Zdrowie w ukrytej postaci.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 marchewki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 cukru brązowego
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego bądź typu greckiego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można również zrobić samodzielnie: cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, kminek)
  • rodzynki
  • orzechy
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • 1

    Marchewkę obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i blindujemy.

  • 2

    Żółtka ucieramy z cukrem i mieszamy z jogurtem, przyprawami , solą oraz sodą.

  • 3

    Następnie dodajemy mąki i pianę z białek. Lekko mieszamy. Ciasto masa powinno przypominać gęstą śmietanę.

  • 4

    Dodajemy marchewkę i całość ponownie mieszamy.

  • 5

    Na koniec dodajemy rodzynki i drobno pokrojone orzechy np. włoskie.

  • 6

    Smażymy racuszki z obu stron na złotawy kolor.

  • 7

    Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

     

     

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Naleśniki i placki Dla dzieciŚniadanieŚniadanie dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis