Jesień kojarzy mi się z ziemniakami, tak więc chcę przedstawić przepis na pyszne i sycące placuszki z niespodzianką 🙂
Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Pieczarki umyć i pokroić, a następnie usmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na koniec dodać do farszu sól i pieprz oraz część posiekanego koperku.
Ugotowane ziemniaki należy utłuc, dodać mąkę i wymieszać (ilość mąki zależy od wodnistości ziemniaków i potrzeba jej tyle, aby można było bez problemu formować placuszki.
Blat posypać mąką i ułożyć na nim okrągłe placuszki z ziemniaków (wielkość dowolna). Następnie na placuszki położyć pieczarkowy farsz. Na górę położyć placuszek takiej samej wielkości i zakleić boki.
Tak przygotowane placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu (można je również upiec).
Na talerz położyć ulubiony mix sałat oraz placuszki. Wszystko polać wegańskim majonezem wymieszanym z koperkiem.
Dodaj komentarz