Ciasteczka z masłem orzechowym i gorzką czekoladą Ciasteczka z masłem orzechowym i gorzką czekoladą

Ciasteczka z masłem orzechowym i gorzką czekoladą

Kruche i jednocześnie wilgotne w środku. Są absolutnie pyszne!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

ok. 15 szt.

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 100 gram masła
  • połowa słoika masła orzechowego
  • 150 gram cukru trzcinowego
  • jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170 gram mąki
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli morskiej
  • 100 gram posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  • 1

    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

  • 2

    Masło orzechowe, cukier trzcinowy i zwykłe masło utrzeć (można za pomocą blendera) na puszystą masę. Ucierać około 5 min.

  • 3

    Dodajemy jajko, cukier wanilinowy i nadal ubijamy, do idealnego połączenia składników.

  • 4

    W drugiej misce mieszamy mąkę z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do utartej masy i mieszkamy dokładnie łącząc łyżką. 

  • 5

    Dodajemy posiekaną czekoladę.

  • 6

    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy uformowane ciasteczka.

    Możemy ciasta formować za pomocą, rąk, łyżki stołowej. Nie uklepujemy masy. Ciasteczko powinno mieć kształt półkuli, podczas pieczenia się troszkę poszerzy.

  • 7

    Wstawiamy ciasta do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Czekolada

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis