Ryż z sadzonym jajkiem i fasolką szparagową Ryż z sadzonym jajkiem i fasolką szparagową

Ryż z sadzonym jajkiem i fasolką szparagową

Łatwy i bogaty w składniki przepis na smakowite pożywne śniadanie lub wczesną kolację, a jego przygotowanie nie zabierze nam dużo czasu.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

15min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • dwie garście fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 jajka
  • 1 woreczek ryżu jaśminowego
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeże zioła (natka z pietruszki, koper, tymianek- ja używam świeżych liści szpinaku)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Ugotuj ryż w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  • 2
    Fasolkę wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj jeszcze około 8 minut. Najlepsza metoda to próbowanie, jeśli po 8 minutach będzie twarda to gotujemy do momentu, aż będzie miękka.
  • 3
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż cebulką się zeszkli.
  • 4
    Następnie siekamy zioła i dodajemy do zeszklonej cebulki i czosnku. Wszystko ze sobą delikatnie mieszamy.
  • 5
    Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy sadzone jajka - ważne, aby biało się ścięło, a żółtko było cały czas płynne.
  • 6
    Na talerzu wykładamy w następującej kolejności: ugotowany ryż, cebulka z czosnkiem i ziołami,fasolka i jajko.
  • 7
    Jajko posypujemy już na talerzu solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski JajkaRyżŚniadanieWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis