Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Przepis na pyszną, tradycyjną zupę szczawiową jak u babci.

Średnia ocen: 5 (6)
Czas przygotowania

1h 30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • ćwiartka kurczaka
  • 2 l wody
  • 500 g świeżego szczawiu
  • 1 włoszczyzna
  • 3-4 łyżki śmietany 18% z kartonika (do zup i sosów)
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • około 1 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • Dodatki:
  • jajka ugotowane na twardo
  • ugotowane ziemniaki
  • posiekany koperek
  • posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania

  • 1
    W garnku umieść opłukane pod bieżącą, zimną wodą mięso. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz sól. Pierwszy krok ugotuj mięso Pierwszy krok ugotuj mięso
  • 2
    Następnie zalej zawartość garnka zimną wodą i gotuj wywar na średnim ogniu. Przy pomocy łyżki cedzakowej na bieżąco usuwaj wypływające “szumowiny”. Drugi krok zalej mięso wodą Drugi krok zalej mięso wodą
  • 3
    Przygotuj włoszczyznę – umyj ją i obierz. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Trzeci krok zbierz szumowiny Trzeci krok zbierz szumowiny
  • 4
    Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień do minimum i dodaj obrane warzywa. Czwarty krok przygotuj włoszczyznę Czwarty krok przygotuj włoszczyznę
  • 5
    Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 45 minut. Jeśli wyparowało Ci sporo wody, możesz uzupełnić ubytek wrzątkiem. Piąty krok dodaj warzywa Piąty krok dodaj warzywa
  • 6
    W tym czasie dokładnie umyj i posiekaj szczaw. Szósty krok posiekaj szczaw Szósty krok posikaj szczaw
  • 7
    Szczaw przełóż do miski. Siódmy krok przełóż szczaw do miski Siódmy krok przełóż szczaw do miski
  • 8
    Po upływie około 45 min, wyłów z zupy mięso i warzywa. Marchewkę pokrój w plasterki i dodaj ją z powrotem do garnka. Ósmy krok wyciągnij mięso i warzywa Ósmy krok wyciągnij mięso i warzywa
  • 9
    Dodaj też posiekany szczaw i zamieszaj zupę szczawiową, zagotuj zupę i zmniejsz ogień. Dziewiąty krok dodaj szczaw Dziewiąty krok dodaj szczaw
  • 10
    Zahartuj śmietanę, aby uniknąć zwarzenia – wymieszaj ją w oddzielnym naczyniu z łyżeczką mąki pszennej i odrobiną wrzącej zupy szczawiowej. Całość przelej od razu do garnka i zamieszaj. Dziesiąty krok zahartuj śmietanę Dziesiąty krok zahartuj śmietanę
  • 11
    Zupę szczawiową gotuj jeszcze pare minut na małym ogniu. Sprawdź smak i dopraw wg. uznania pieprzem i solą. Jedenasty krok dodaj śmietanę Jedenasty krok dodaj śmietanę
  • 12
    Zupę podajmy z ugotowanymi osobno ziemniakami, jajkiem na twardo i świeżo siekanym szczypiorkiem i koperkiem. Dwunasty krok podaj zupę Dwunasty krok podaj zupę

6 komentarzy

Kamila 17 lipca 2022 (13:37)

O Wow pierwszy raz mi wyszła zupa szczawiowa 🙈 doprawiła po swojemu i wyszło super!

michal 18 lipca 2022 (10:42)

fajnie opisany przepois 🙂

Milenaaa 20 lipca 2022 (11:14)

Bardzo dobra zupa szczawiowa. Prosty przepis

only 21 lipca 2022 (20:08)

pyszne

Bartek 31 lipca 2022 (21:26)

Dobra ta szczawiowa z jajkiem. U mnie w domu gotowało się z ziemniakami od razu, ale tak tez można.

Karolina 24 sierpnia 2023 (09:02)

Świetna zupa, nie jadłam szczawiowego z ziemniakami w takiej formie wcześniej. Nowe odkrycie 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

+ Dodaj przepis