Zupa szczawiowa

Przepis na pyszną, tradycyjną zupę szczawiową jak u babci.

Ocena:

(5)
Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa
Czas przygotowania

1h 30min

Porcji z przepisu

6 porcji

Poziom trudności

Łatwy


Zupa szczawiowa

Składniki:

  • ćwiartka kurczaka
  • 2 l wody
  • 500 g świeżego szczawiu
  • 1 włoszczyzna
  • 3-4 łyżki śmietany 18% z kartonika (do zup i sosów)
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • około 1 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • Dodatki:
  • jajka ugotowane na twardo
  • ugotowane ziemniaki
  • posiekany koperek
  • posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

  • 1

    W garnku umieść opłukane pod bieżącą, zimną wodą mięso. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz sól.
    Pierwszy krok ugotuj mięso
    Pierwszy krok ugotuj mięso

  • 2

    Następnie zalej zawartość garnka zimną wodą i gotuj wywar na średnim ogniu. Przy pomocy łyżki cedzakowej na bieżąco usuwaj wypływające “szumowiny”.
    Drugi krok zalej mięso wodą
    Drugi krok zalej mięso wodą

  • 3

    Przygotuj włoszczyznę – umyj ją i obierz. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
    Trzeci krok zbierz szumowiny
    Trzeci krok zbierz szumowiny

  • 4

    Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień do minimum i dodaj obrane warzywa.
    Czwarty krok przygotuj włoszczyznę
    Czwarty krok przygotuj włoszczyznę

  • 5

    Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 45 minut. Jeśli wyparowało Ci sporo wody, możesz uzupełnić ubytek wrzątkiem.
    Piąty krok dodaj warzywa
    Piąty krok dodaj warzywa

  • 6

    W tym czasie dokładnie umyj i posiekaj szczaw.
    Szósty krok posiekaj szczaw
    Szósty krok posikaj szczaw

  • 7

    Szczaw przełóż do miski.
    Siódmy krok przełóż szczaw do miski
    Siódmy krok przełóż szczaw do miski

  • 8

    Po upływie około 45 min, wyłów z zupy mięso i warzywa. Marchewkę pokrój w plasterki i dodaj ją z powrotem do garnka.
    Ósmy krok wyciągnij mięso i warzywa
    Ósmy krok wyciągnij mięso i warzywa

  • 9

    Dodaj też posiekany szczaw i zamieszaj zupę szczawiową, zagotuj zupę i zmniejsz ogień.
    Dziewiąty krok dodaj szczaw
    Dziewiąty krok dodaj szczaw

  • 10

    Zahartuj śmietanę, aby uniknąć zwarzenia – wymieszaj ją w oddzielnym naczyniu z łyżeczką mąki pszennej i odrobiną wrzącej zupy szczawiowej. Całość przelej od razu do garnka i zamieszaj.
    Dziesiąty krok zahartuj śmietanę
    Dziesiąty krok zahartuj śmietanę

  • 11

    Zupę szczawiową gotuj jeszcze pare minut na małym ogniu. Sprawdź smak i dopraw wg. uznania pieprzem i solą.
    Jedenasty krok dodaj śmietanę
    Jedenasty krok dodaj śmietanę

  • 12

    Zupę podajmy z ugotowanymi osobno ziemniakami, jajkiem na twardo i świeżo siekanym szczypiorkiem i koperkiem.
    Dwunasty krok podaj zupę
    Dwunasty krok podaj zupę


5 komentarzy

Kamila

17 lipca 2022 (13:37)

O Wow pierwszy raz mi wyszła zupa szczawiowa 🙈 doprawiła po swojemu i wyszło super!

michal

18 lipca 2022 (10:42)

fajnie opisany przepois 🙂

Milenaaa

20 lipca 2022 (11:14)

Bardzo dobra zupa szczawiowa. Prosty przepis

only

21 lipca 2022 (20:08)

pyszne

Bartek

31 lipca 2022 (21:26)

Dobra ta szczawiowa z jajkiem. U mnie w domu gotowało się z ziemniakami od razu, ale tak tez można.

Skomentuj


Autor: Justyna · 29 czerwca 2022


+ Dodaj przepis