Obiadowy hit całej rodziny, czyli szybka zapiekanka ziemniaczana z żółtym serem. Jest to wersja typowo wegetariańska, ale jeśli chcemy ją wzbogacić możemy dodać podpieczony, pokrojony w kostkę boczek wędzony – też będzie pysznie.
Średnia ocen: 5(1)
45min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
50 g żółtego sera
800 g ziemniaków
50 g śmietanki 30%
150 g mleka 3,2%
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
pęczek świeżego szczypiorku/ opcjonalnie rozmaryn
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
2
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
3
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć go do naczynia miksującego. Rozdrobnij 8 s/obr. 6. Następnie przełóż do innego naczynia.
4
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do naczynia miksującego i rozdrobnij 4 s/obr. 5.
5
Następnie dodaj śmietanę, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotuj przez 10 min/100°C//obr. 2.
6
Po tym czasie przekładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej rozdrobnionym serem.
7
Zapiekamy przez 25-30 min w 200°C z gałązka rozmarynu położoną na wierzchu - dla aromatu.. Podajemy na ciepło posypując zapiekankę posiekanym szczypiorkiem.
1 komentarz
Sylwia11 marca 2020 (10:47)
Ooo jakie to smaczne! Genialnie smakuje do kotletów mielonych.
1 komentarz
Ooo jakie to smaczne! Genialnie smakuje do kotletów mielonych.