Zapiekane bataty, marchewka i buraki z dipem czosnkowym Zapiekane bataty, marchewka i buraki z dipem czosnkowym

Zapiekane bataty, marchewka i buraki z dipem czosnkowym

Zdrowa alternatywa dla popularnych frytek.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 bataty
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • chudy serek homogenizowany
  • czosnek
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta oregano
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  • 1
    Warzywa umyj, obierz i pokrój w słupki (jak na frytki). Skrop oliwą i obsyp przyprawami.
  • 2
    W temperaturze 220 stopni zapiekaj przez około 15-20 min. Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić, w zależności od tego jak grubo są pokrojone warzywa. Kontroluj warzywa co jakiś czas sprawdzając ich miękkość widelcem.
  • 3
    Serek homogenizowany wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 4
    Warzywa podawaj na ciepło z dipem.

1 komentarz

Pawel 24 października 2019 (17:09)

Czy to nie przypadkiem przepis na frytki z batatów?

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa BatatyBezglutenoweHashimotoKolacjaMarchewka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis