Wegetariański makaron z pomidorowym pesto Wegetariański makaron z pomidorowym pesto

Wegetariański makaron z pomidorowym pesto

Pomysł na szybki obiad w stylu włoskim. Makaron z pesto z pomidorów i parmezanem w towarzystwie orzeźwiającej natki pietruszki – szybko, prosto, łatwo i smacznie.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Pesto:
  • 7 pomidorów suszonych
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Makaron:
  • Makaron typu spaghetti
  • sól
  • liście natki pietruszki

Sposób przygotowania

  • 1
    Orzeszki przysmaż na patelni do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Uważaj aby się nie przypaliły.
  • 2
    Parmezan zetrzyj na tarce.
  • 3
    Pomidory posiekaj. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę.
  • 4
    Parmezan, czosnek, orzechy, oliwę, pomidory, szczyptę soli wrzuć do bledera i zblenduj do momentu, aż powstanie odpowiednia konsystencja.
  • 5
    Makaron spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 6
    Ugotowany makaron przeżuć na rozgrzaną patelnię i wymieszaj z pesto. Dodaj liście pietruszki - wymieszaj i gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Dla dzieciMakaronObiadPomidoryWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis