Postna kapusta z grzybami czyli wegetariański bigos, podawany jest najczęściej na święta Bożego Narodzenia jako jedna z 12 wigilijnych potraw! Smakuje najlepiej po 3 dniach!
Średnia ocen: 5(2)
1h
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
500 g kiszonej kapusty
25 g suszonych grzybów
200 g czerwonej soczewicy
3 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
8 suszonych śliwek
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka mąki
80 ml brandy
Przyprawy:
3 ziela angielskie
1 listek laurowy
3 ziarna jałowca
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka tymianku
Sposób przygotowania
1
Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulę z czosnkiem na odrobinie oliwy.
2
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli i czosnku Podsmażaj przez około 3 minuty.
3
Następnie posiekaj kiszoną kapustę i wrzuć do większego garnka. Dodaj do niej podsmażoną cebulę z marchewką, soczewicę, pokrojone suszone śliwki oraz pokruszone suszone grzyby.
4
Dopraw przyprawami i smaż wszystko mieszając od czasu do czasu przez kilka minut. Po chwili dodaj brandy, zamieszaj i chwilę podgotuj.
5
Następnie dodaj 3 szklanki wody. sos sojowy, 1 łyżeczkę cukru i zagotuj.
6
Po zagotowaniu gotuj jeszcze pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut (do odparowania), co jakiś czas porządnie mieszając - trzeba bardzo pilnować tego, aby bigos nam się nie przypalił.
7
Doprawiamy bigos według uznania jeszcze solą i pieprzem.
8
Bigos na drugi dzień ponownie przegotuj, aby przeszedł smakami. Na 3 dzień smakuje najlepiej!
2 komentarze
Oliwia19 grudnia 2019 (12:45)
ja juz zrobilam – wyszło aromatycznie. To mój pierwszy bigos, duma mnie rozpiera :)))
Heniu28 grudnia 2019 (13:51)
Muszę powiedzieć ze narobiłem tego tyle, a wszystko poszło! bardzo dobra kapustka postna!
2 komentarze
ja juz zrobilam – wyszło aromatycznie. To mój pierwszy bigos, duma mnie rozpiera :)))
Muszę powiedzieć ze narobiłem tego tyle, a wszystko poszło! bardzo dobra kapustka postna!