Springrollsy w zdrowym wydaniu – nie można im się oprzeć A sos jest zdecydowaną kropką nad i tej potrawy!
Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i posiekaj na około 5-centymetrowe kawałki.
Grzyby mun ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i drobno posiekaj. Glony namocz w wodzie przez około 15 minut, aż znacznie zwiększą objętość i staną się zielone. Odcedź i drobno posiekaj.
Kapustę poszatkuj, marchewki obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Listki mięty drobno pokroić.
W dużej misce wymieszać makaron ryżowy, kapustę, marchewkę, grzyby, glony i listki mięty. Doprawić sosem sojowym i w razie potrzeby pieprzem i solą.
Arkusz papieru ryżowego zamocz w ciepłej wodzie i delikatnie przełóż na talerz. Na papier wyłóż około 2 łyżki farszu i zawiń, zaczynając od złożenia boków, a następnie rolując (podobnie jak krokiety). Tak samo postąp z pozostałymi arkuszami. Gotowe spring rollsy przełóż na talerz i przykryj ściereczką.
Do wyciśniętego z limonek soku dodaj starty na drobnych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, miód, ocet ryżowy i sos sojowy. Wymieszaj. Springrollsy zanurzaj w sosie i smacznego!
Próbowałam już wielu podejść do samodzielnego wykonania springrollsów, jednak tylko ten przepis, który pochodzi z bloga vege z milosciaw 100% zawsze mi wychodzi. Polecam.
Dodaj komentarz