Sposób na odczarowanie szpinaktu jest prosty! Wystarczy przygotować szpinakową tartę z serem feta. Jej zrobienie nie jest skomplikowane i nie potrzebujemy specjalnych umiejętności kulinarnych. Tarta idealnie pasuje jako kolacja lub lekki lunch.
Średnia ocen: 0(0)
1h 20min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki masła (prosto z lodówki)
2 żółtka
łyżkę śmietany 18%
szczyptę soli
Farsz:
paczkę świeżego szpinaku
kostkę sera feta
2 jajka
100 g śmietanki 30%
1 łyżkę soku z cytryny
szczyptę gałki muszkatołowej
1 łyżkę masła
Sposób przygotowania
Ciasto:
1
Na stolnicę wysyp mąkę, posiekaj twarde masło i całość wymieszaj ze sobą. Dodaj dwa żółtka i śmietanę, posól. Następnie szybko zagnieć składniki na jednolitą masę. Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30-60 minut. Gdy ciasto się chłodzi, zabierz się za przygotowanie farszu.
Farsz:
1
Świeże liście należy umyć, odciąć ogonki, przelać wrzątkiem i odsączyć wodę. Na maśle podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szpinak. Dopraw gałką muszkatołową i dok z cytryny. Wymieszaj i chwilę jeszcze duś.
Pieczenie:
1
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Wyjmij z lodówki zimne ciasto, rozwałkuj i wyłóż dokładnie formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto w wielu miejscach widelcem. Wstaw na 15-20 minut do piekarnika.
2
Gdy ciasto się podpieka, do ostudzonego szpinaku dodaj fetę, jajka i śmietanę. Wymieszaj. Na wyjęte ciasto nałóż farsz i wstaw ponownie do piekarnika na 25 – 30 minut, aż całość się ładnie zrumieni.
Dodaj komentarz