Szybkie ciasto

Polecam szybkie ciasto czekoladowe, które idealnie się sprawdzi gdy odwiedzą nas np. niespodziewani goście lub gdy nie lubi spędzać wiele czasu w kuchni.

Ocena:

(0)
Szybkie ciasto Szybkie ciasto
Czas przygotowania

45min

Porcji z przepisu

8

Poziom trudności

Łatwy


Szybkie ciasto

Składniki:

  • 200 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 dżem z czarnej porzeczki (około 7 łyżek)
  • 280 g drobnego cukru do wypieków
  • 400 ml mleka - nie może być zimne, temp. pokojowa
  • 2 jajka również w temp. pokojowej

Sposób przygotowania:

  • 1

    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

  • 2

    Blaszkę o wymiarach 22 X 22 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • 3

    W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Po rozpuszczeniu odstawiamy masło do całkowitego ostudzenia.

  • 4

    Do miski przesiewamy mąkę z sodą i kakao. Następie dodajemy cukier i mieszamy łyżką.

  • 5

    Teraz dodajemy mleko, które powinno być w temperaturze pokojowej, przestudzone masło, jajka oraz 7 łyżek dżemu.

  • 6

    Następnie za trzepaczki wszystko dokładnie musimy wymieszać.

  • 7

    Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy 45 min lub do tak zwanego suchego patyczka.

  • 8

    Po upieczeniu odstawiamy ciasto w blaszce do ostudzenia.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: JagodaGotuje · 4 czerwca 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis