Szybkie ciasto czekoladowe

Ciasta i torty Kuchnia: Polska Autor:

Zapraszamy po przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które idealnie się sprawdzi, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście lub gdy nie chcemy spędzać wiele czasu w kuchni.

szybkie ciasto czekoladowe
8 kawałków
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Forma do pieczenia o wymiarach 30×40 cm
  • Mikser
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik
  • Rondelek

Składniki

Ciasto czekoladowe

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%

Sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe

W misce umieść razem sypkie składniki: mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj ze sobą te składniki.
Do małego rondelka wlej mleko i dodaj masło. Podgrzewaj, aż masło z mlekiem się połączą, jednak staraj się nie doprowadzić do wrzenia.
Zdejmij rondel z palnika i dodaj pokruszoną gorzką czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się roztopi i połączy z masłem oraz mlekiem. Następnie odstaw rondel z masą czekoladową do przestudzenia.
W większej najlepiej szklanej misce wsyp cukier, wbij jajka i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej pięć minut, aż masa jajeczna stanie się jasnym puchem.
Wlej przestudzoną masę czekoladową do puchu jajecznego. Wlewają go cienką strużką i delikatnie mieszając przy niskich obrotach miksera. Następnie dodaj wcześniej przygotowane składniki sypkie i powoli wymieszaj ciasto już za pomocą trzepaczki, a nie miksera.
Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej ciasto czekoladowe do przygotowanej formy i umieść ją w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku na środkowej półce, opcja pieczenia góra/dół. Piecz ciasto przez około 45-50 min lub do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek do szaszłyków będzie suchy.

Sposób przygotowania

Polewa czekoladowa

Po upieczeniu ostudź ciasto i przygotuj polewę. Do rondelka wlej około 100 gramów śmietanki 30% i zagotuj ją.
Od razu po zagotowaniu zdejmij rondelek z palnika i dodaj do niego posiekane lub pokrojone na mniejsze kawałki czekolady.
Mieszaj cierpliwie przez około 2 min, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą w śmietance. Pamiętaj, że im cieplejsza będzie polewa, tym będzie rzadsza, a po ochłodzeniu zacznie gęstnieć. Radzę wylać polewę na ciasto jeszcze gdy jest ciepła.
Po wylaniu polewy, ciasto należy na kilka minut umieścić w lodówce. Ciasto możesz podawać praktycznie od razu, możesz je też udekorować według uznania np. płatkami migdałów lub ulubionymi owocami, jednak dekoracja nie jest konieczna bo smak sam w sobie obłędny.
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis