Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka i octu balsamicznego – idealna jako surówka obiadowa.

Ocena:

(0)
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
Czas przygotowania

10min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Surówka z czerwonej kapusty i jabłka

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  • 1

    Posiekaj orzechy włoskie i podpraż je na patelni razem z nasionami słonecznika.

  • 2

    Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w kosteczkę.

  • 3

    Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  • 4

    Ocet balsamiczny dokładnie wymieszaj z miodem i oliwą.

  • 5

    Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce i dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw na jakiś czas do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podawaj do obiadu.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Sałatki

Autor: Benia · 31 sierpnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis