Spaghetti Bolognese

Dania mięsne Kuchnia: Włoska Autor:

Spaghetti Bolognese to aromatyczna i sycąca potrawa z mielonego mięsa, świeżych warzyw i pomidorów. Gotowana powoli w winie i bulionie zachwyca bogatym smakiem i aromatem. Sos do spaghetti Bolognese to klasyk kuchni włoskiej, który zachwyci najbardziej wymagające podniebienia.

6 porcji
Zaawansowany

Niezbędne akcesoria

  • Patelnia
  • Garnek
  • Tarka do warzyw

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera
  • 2 marchewki
  • 1/3 szklanki mleka 3,2%
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 500 g makaronu do spaghetti
  • Tarty parmezan do podania
  • Kilka listków świeżej bazylii

Użyte i polecane do tego przepisu

Sposób przygotowania

Na średniej wielkości patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
Obraną i drobno posiekaną cebulę wrzuć na patelnię. Smaż cebulę na średnim ogniu przez około 8 minut, aż zrobi się rumiana.
Dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smaż cebulę z czosnkiem jeszcze przez 2 minuty.
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a łodygi selera naciowego pokrój w drobne plasterki.
Dodaj marchewkę i seler na patelnię do cebuli i czosnku. Smaż wszystko razem na średnim ogniu przez 5 minut.
Przełóż wszystkie warzywa do średniej wielkości garnka (pojemność nie mniejszej niż 2,5 litra).
Na patelni na której przed chwilą smażyły się warzywa ponownie rozgrzej 2 łyżki oleju.
Następnie na patelnie dodaj mięso mielone. Smaż je przez 10 minut, mieszając drewnianą łyżką, by dokładnie rozdrobnić mięso.
Przenieś podsmażone mięso do garnka z warzywami i wlej 0,5 litra gorącego bulionu warzywnego oraz 3/4 szklanki wytrawnego wina. Ustaw średnią moc palnika.
Dodaj po łyżeczce soli i oregano oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Zamieszaj.
Dodaj 400 g pomidorów z puszki (razem z sosem) i 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszaj zawartość garnka.
Po chwili zmniejsz moc palnika do takiej, by sos tylko lekko się gotował i przykryj garnek przykrywką. Gotuj sos przez 1,5 godziny.
Po tym czasie wlej 1/3 szklanki mleka. Następnie zamieszaj sos i gotuj dalej jeszcze przez 30 minut, ale już bez przykrywki.
Ugotuj makaron w osobnym garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na talerze nakładaj porcje makaronu. Polej gorącym sosem Bolognese i posyp każdą porcję tartym parmezanem. Następnie udekoruj świeżymi listkami bazylii. Smacznego.
Średnia 4,98 / 5 (105 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

1 komentarz

Klaus 1 grudnia 2019 (15:38)

Klasyka

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis