Sernik z białą czekoladą

Ciasta i torty Kuchnia: Polska Autor:

Cudownie kremowy sernik z białą czekoladą! Doskonała propozycja ciasta na święta, wszelkiego rodzaju imprezy czy spotkania rodzinne.

12 porcji
Średnie

Niezbędne akcesoria

  • Tortownica o średnicy 20 cm
  • Mikser

Składniki

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych typu „digestive” lub ciastek imbirowych
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 200 g białej czekolady, dobrej jakości
  • 300 g serka kremowego typu philadelphia
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, wykładając ją papierem do pieczenia na dnie.
W rondelku na małym ogniu rozpuść 50 g masła. Odstaw je do ostygnięcia.
W malakserze umieść 150 g ciastek i 50 g roztopionego masła. Zmiksuj, aż ciastka zostaną dokładnie pokruszone. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku.
Wyłóż dno tortownicy przygotowaną masą ciasteczkową, równomiernie ją wyrównując. Schłodź w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.
Połam 200 g dobrej jakości białej czekolady na kawałki i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej, ale niech pozostanie płynna.
W misie miksera umieść 300 g serka kremowego typu Philadelphia i zmiksuj go do miękkość.
Następnie dodaj do niego roztopioną i wystudzoną białą czekoladę. Ponownie zmiksuj, aby składniki się połączyły.
W drugiej misce ubij 300 ml schłodzonej śmietany kremówki. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Teraz stopniowo i powoli, najlepiej na dwie tury dodawaj ubitą śmietankę do masy serowej – delikatnie mieszając szpatułką, aż powstanie lekka i musowa konsystencja.
Delikatnie przełóż masę na schłodzony spód ciasteczkowy, równomiernie ją wyrównując. Schładzaj sernik przez całą noc w lodówce.
Sernik możesz udekorować ulubionymi dodatkami np. ziarnami granatu i posypką z białej czekolady.
Średnia 4,97 / 5 (65 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

1 komentarz

Kamila 2 października 2023 (12:53)

Przepyszny! Rodzinka zjadła w 1 dzien

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis