Sernik tęczowa pianka

Ciasta i torty Kuchnia: Dla dzieci Autor:

Przedstawiamy przepis na tęczową piankę, czyli wyjątkowe ciasto z mleka skondensowanego i galaretek, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem. To prawdziwy smak ptasiego mleczka w formie piankowej, bez czekolady. Deser jest delikatny, subtelnie słodki i bardzo efektowny. Z powodzeniem można wykorzystać go jako tort urodzinowy dla dziewczynki.

tęczowa pianka
12 kawałków
Średnie

Niezbędne akcesoria

  • Misker
  • Tortownicy o średnicy 23 cm
  • Papier do pieczenia

Wskazówki

Sernik przygotujesz w około 45 minut, ale dodaj jeszcze około 5 godzin na schłodzenie ciasta.

Składniki

  • 410 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3 kolorowe galaretki (np. niebieska wieloowocowa, truskawkowa, agrestowa)
  • 250 gram śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 śmietan fix
  • 1 małe opakowanie kolorowej posypki

Sposób przygotowania

Dobrze schłodź mleko skondensowane.
Rozpuść każdą galaretkę w 250 ml gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. Galaretki powinny być zimne, ale wciąż płynne.
Używając miksera z końcówką do ubijania śmietany, ubij dobrze schłodzone mleko skondensowane, aż ładnie się spieni (mleko nie będzie sztywne, ale powinno się napowietrzyć, lekko zgęstnieć i napuszyć się.
Podziel ubitą masę z mleka skondensowanego na trzy równe części. Należy przelać ją do 3 różnych misek, tak aby w każdej było po ⅓ masy z mleka.
Do każdej z trzech porcji masy z mleka skondensowanego wlej jedną rozpuszczoną galaretkę i krótko za pomocą miksera zmiksuj. Najpierw zmiksuj masę zieloną, potem czerwoną, a na końcu niebieską. Zacznij od najjaśniejszego koloru by nie musieć po każdym miksowaniu przemywać mieszadełek.
Wyłóż samo dno tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia.
Na środek tortownicy wyłóż najpierw 5 łyżek niebieskiej pianki, następnie 5 łyżek różowej i 5 łyżek zielonej pianki.
Kolejno układaj warstwy kolorów, powtarzając je w tej samej sekwencji, aż do momentu gdy kolorowe masy się skończą.
Wstaw tortownicę z ciastem do lodówki na minimum 5 godz.
Przed podaniem dobrze schłodzoną śmietankę ubij z cukrem i śmieatn-fixem. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Bitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta i udekoruj kolorową posypką.
Średnia 5,00 / 5 (31 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

1 komentarz

Kasia T. 30 października 2023 (11:51)

Bardzo lekki, efektowny i smaczny! Polecam

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis