Sałatka Waldorf

Sałatki Kuchnia: Wegetariańska Autor:

Sałatka Waldorf to inaczej sałatka z owoców, orzechów, i świeżego selera z dodatkiem majonezu. Zazwyczaj podawana na sałacie jako przekąska lub lekki posiłek. Przygotowanie sałatki jest niezwykle łatwe, a jej uniwersalny smak przypadnie do gustu z pewnością nie jednej osobie.

2 porcje
Bardzo proste w wykonaniu
Kalorie: 230 kcal w 100g

Wskazówki

Sałatkę można zjeść jako samodzielny posiłek lub w towarzystwie kawałka świeżej bagietki.

Składniki

Sos do sałatki Waldorf

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Składniki

Sałatka

  • 1 małe jabłko
  • 100 g jasnego winogrona
  • 80 g selera naciowego
  • Kilka listków sałaty rzymskiej
  • 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Sos do sałatki Waldorf

Mieszamy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na bok.

Sposób przygotowania

Sałatka

Jabłko i łodygi selera pokrój w niewielką kostkę. Winogrona umyj i przekrawaj na pół, obowiązkowo usuń pestki (chyba, że udało Ci się dostać winogrona bezpestkowe).
W misce wymieszaj razem: orzechy włoskie, plasterki selera naciowego, jabłko, winogrona oraz sos majonezowy.
Przygotuj miseczkę do podania sałatki. Dno i boki tej miski wyłóż osuszonymi liśćmi sałaty.
Następnie wymieszane wcześniej składniki przełóż do miseczki wyścielonej liśćmi sałaty i gotowe. Jeśli preferujesz inny sposób podania sałatki możesz liście sałaty wymieszać z pozostałymi składnikami. Sałatkę przed podaniem schłodź w lodówce przez około 15 min.
Średnia 5,00 / 5 (7 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis