Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf czyli inaczej sałatka z owoców, orzechów, i świeżego selera z dodatkiem majonezu. Zazwyczaj podawana na sałacie jako przekąska lub lekki posiłek.

Ocena:

(0)
Sałatka Waldorf Sałatka Waldorf
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Sałatka Waldorf

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 20 dag winogron
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 20 dag selera korzeniowego
  • ulubiona sałata (roszponka lub rukol)
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 pomarańcz
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • Bagietka

Sposób przygotowania:

  • Sos:
  • 1

    Mieszamy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na bok.

  • Sałatka:
  • 1

    Myjemy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w cienkie półplasterki. Winogrona myjemy i przekrawamy na pół. Pomarańcza obieramy i kroimy w plastry.

  • 2

    Seler myjemy, obieramy i kroimy w cienkie zapałki (paseczki).

  • 3

    Owoce i seler mieszamy w salaterce, rodzynki, sałatę, grubo posiekane orzechy.

  • 4

    Do sałatki dodajemy sos i delikatnie mieszamy. Sałatkę podajemy podpieczoną w piekarniku bagietką.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Sałatki

Autor: JagodaGotuje · 18 maja 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis