Orzeźwiająca letnia lemoniada z rabarbaru! Idealna na ochłodę w letnie dni, a w dodatku bardzo efektownie się prezentuje.
Rabarbar (różowe części) umyj i pokrój na kawałki.
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.
Następnie dodajemy do niej cukier oraz 1/2 przygotowanej mięty.
Mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 min.
Po tym czasie dodajemy pokrojony na kawałeczki rabarbar i gotujemy kolejne 5 minut. Następnie ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Cytrynę sparz wrzątkiem i wyciśnij z niej sok, dodaj go do przestudzonego napoju rabarbarowego. Wymieszaj dokładnie, a następnie schowaj napój do lodówki i pozostaw najlepiej na całą noc.
Po całej nocy zimny napój przecedzamy przez sitko. Pozostaw na około 1 godzinę, aby się sklarował.
Powstanie nam około 1 centymetr osadu. Przecedzamy więc jeszcze raz przez sitko, po czym dodajemy pozostałą miętę oraz wodę gazowaną.
Przed podaniem lemoniada zawsze powinna być schłodzona, możemy udekorować ją wrzucając do niej plastry cytryny.
Skomentuj