Różowa lemoniada Różowa lemoniada

Różowa lemoniada

Orzeźwiająca letnia lemoniada z rabarbaru! Idealna na ochłodę w letnie dni, a w dodatku bardzo efektownie się prezentuje.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 3 l wody
  • 250 ml wody gazowanej
  • 1,5 kg rabarbaru (różowego)
  • 100 g cukru
  • garść świeżej mięty
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

  • 1
    Rabarbar (różowe części) umyj i pokrój na kawałki.
  • 2
    Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.
  • 3
    Następnie dodajemy do niej cukier oraz 1/2 przygotowanej mięty.
  • 4
    Mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 min.
  • 5
    Po tym czasie dodajemy pokrojony na kawałeczki rabarbar i gotujemy kolejne 5 minut. Następnie ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 6
    Cytrynę sparz wrzątkiem i wyciśnij z niej sok, dodaj go do przestudzonego napoju rabarbarowego. Wymieszaj dokładnie, a następnie schowaj napój do lodówki i pozostaw najlepiej na całą noc.
  • 7
    Po całej nocy zimny napój przecedzamy przez sitko. Pozostaw na około 1 godzinę, aby się sklarował.
  • 8
    Powstanie nam około 1 centymetr osadu. Przecedzamy więc jeszcze raz przez sitko, po czym dodajemy pozostałą miętę oraz wodę gazowaną.
  • 9
    Przed podaniem lemoniada zawsze powinna być schłodzona, możemy udekorować ją wrzucając do niej plastry cytryny.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Napoje i koktajle GrillImpreza

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis